Cum arată strategia de vaccinare anti-COVID-19 a României. Serul va ajunge în țara noastră în mai multe tranșe

În timp ce numărul infectărilor crește de la o zi la alta în România, autoritățile își pun speranța în vaccinul anti-COVID-19. Chiar dacă drumul până la imunizarea în masă este lung, autoritățile au elaborat o strategie după care va funcționa campania de vaccinare la nivel național.

În momentul de față, țara noastră se află în faza creionării unei strategii cu privire la realizarea vaccinării anti-COVID-19. Datele arată că vor fi trei direcții principale de acțiune care includ informarea cu privire la importanța vaccinului, asigurarea unei logistici și evaluarea efectelor adverse.

Strategia de vaccinare are trei directive principale de acțiune, una dintre cele mai importante fiind strategia de comunicare şi de informare, pentru că un obiectiv deosebit de important este acela de a transmite toate beneficiile, riscurile şi importanţa activităţii propriu-zise de vaccinare. O a doua direcţie importantă de acţiune va fi partea de logistică, adică asigurarea tuturor facilităţilor, de la recepţia vaccinurilor până la stocare, distribuţia la nivelul centrelor de vaccinare şi un al treilea obiectiv important ca direcţie de acţiune este reprezentat de vaccinarea propriu-zisă şi de monitorizarea şi raportarea reacţiilor adverse post-imunizare”, a declarat pentru Radio România Actualități medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19.

Chiar dacă nu se știe când va începe campania de vaccinare, specialiștii susțin că în prezent se lucrează la obținerea tuturor avizelor și autorizațiilor astfel încât vaccinul să poată fi pus pe piață.

Vaccinarea cu siguranţă o să înceapă după ce vom avea un vaccin disponibil în România. Optimismul prezentat de producători, cel puţin una dintre companii ne transmite că undeva la sfârşitul lunii decembrie ar putea fi disponibile aceste avize de punere pe piaţă de la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului şi în scurt timp vaccinul va fi şi distribuit centralizat de la nivelul Comisiei Europene către fiecare stat membru, în baza procentului de alocare raportat la populaţia ţării”, a mai spus dr. Valeriu Gheorghiță.

Cât privește calitatea vaccinului, medicul coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România a explicat că serul este sigur. „În momentul de faţă, conform datelor raportate de producătorii acestor vaccinuri, vorbim de vaccinuri care au un profil de siguranţă foarte bun, care au un nivel de eficacitate de peste 94-95% şi care îndeplineşte toate standardele de calitate, drept pentru care foarte probabil că se vor obţine în curând toate avizele de punere pe piaţă de la Agenţia Europeană a Medicamentului. Aceasta cred că este veste foarte bună pentru toată lumea, pentru că reprezintă, de fapt, speranţa noastră, a tuturor, de a reintra cât mai eficient şi cât mai rapid în normalitatea pe care noi o ştiam dinainte de această pandemie”, a mai spus lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță.

Distribuția se va face însă etapizat, după cum a explicat dr. Valeriu Gheorghiță: „Aceste vaccinuri vor veni în etape, nu va veni toată cantitatea alocată fiecărui stat membru dintr-o tranşă. Aceste tranşe vin etapizat. Aceste vaccinuri vor veni în etape. Nu va veni toată cantitatea alocată fiecărui stat membru dintr-o tranșă”.

Medicul Valeriu Gheorghiță, specialist în boli infecțioase în cadrul Spitalului Militar Central, a fost desemnat coordonator național al campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în urma unei ședințe care a avut loc ieri la Cotroceni. Mai multe amănunte puteți citi aici.

Categorii: Sănătatea în România, Sfatul specialistului, Știri
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea