Numit la conducerea Agenției Naționale de Transplant în primăvara anului trecut, dr. Radu Zamfir, invitat la Medika TV, a analizat provocările primului an de mandat. Într-un bilanț informal al activității și deciziilor luate în ultimul an, medicul chirurg a vorbit despre necesitatea de a completa organigrama ANT, obiectiv care a fost parțial realizat, în ultimele luni. ”Nimic nu poate funcționa fără resurse, iar resursa umană este un element foarte important și am reușit să completăm o parte din schema de personal.” a declarat dr. Radu Zamfir.
Alte obiective concretizate în primul an de mandat au fost:
- Securizarea datelor din Registrul Național de Transplant, aflate în proprietatea ANT. Serverele Agenției, care păstrează inclusiv datele pacienților aflați în Registrul Național de Transplant, au fost mutate la Serviciul de Telecomunicații Speciale, ceea ce asigură un plus de siguranță. Hard-disk-urile au fost transferate la sediul STS;
- Creșterea numărului de donatori. În perioada pandemiei, atât activitatea de prelevare, cât și intervențiilepentru transplant au fost mult îngreunate, de situații concrete cum ar fi contaminarea unor membri ai echipelor, testările obligatorii atât pentru personal, cât și pentru pacienți, celelalte măsuri de siguranță. Unele centre și-au suspendat activitatea în urma apariției cazurilro de infectare cu SARS-CoV-2, în rândul pacienților și/sau personalului. ”În România, anul acesta, când a fost pandemie, stăm ceva mai bine decât anul trecut, în privința activității de transplant. Cred că a contat și recomandarea Agenției către centrele care efectuează transplant, de a continua activitatea cât timp raportul risc-beneficiu este în favoarea pacientului.”
- Plata la timp a personalului din centrele de prelevare.
- Asigurarea transportului echipelor de prelevare după suspendarea zborurilor de linie ale TAROM. Medicii care se ocupă de prelevarea de organe utilizau, de obicei, avioanele de linie pentru a ajunge în centrele de prelevare și, apoi, în cele de transplant. După suspendarea acestor zboruri, în starea de urgenșă, Agenția Națională de Transplant a apelat la aparatele de zbor SMURD și la capabilitățile MAI. ”Am avut nevoie de câteva ori și am găsit sprijin la MAI pentru ca ambulanțele să fie însoțite de echipaje ale Poliției Rutiere, scurtând astfel timpul de ischemie al organului care era transplantat. Vă dau un exemplu, un cord a fost luat cu un elicopter, dar aterizarea s-a făcut într-un punct anume, din cauza condițiilor meteo, de acolo a fost preluat de o echipă a Ambulanței însoțită de Poliția Rutieră și astfel s-a adăugat un plus de promptitudine și de siguranță transportului.” a explicat dr. Radu Zamfir.
Directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant anunță și că în școli s-ar putea face, în curând, educație pro transplant. Este vorba despre introducerea, la orele de dirigenție , a unei tematici care îi va familiariza pe elevi în legătură cu rolul și beneficiile transplantului. Printr-un acord cu Ministerul Educației, profesorii diriginți, ajutați de medicii coordonatori ai centrelor de transplant, le vor explica școlarilor ce înseamnă să acorzi o șansă la viață prin donarea de organe.