Cum ar trebui să lupte România împotriva COVID-19. Expert în sănătate publică: „limitarea mobilității populației este esențială”

Experții în politici de sănătate publică sunt de părere că măsurile de protecție sanitară dispuse de autorități în acest moment sunt ineficiente. Aceștia explică faptul că doar o serie de restricții mai stricte ar putea avea efect în ceea ce privește limitarea răspândirii infecției cu noul coronavirus.

Pandemia în România pare scăpată total de sub control, iar numărul cazurilor va crește alarmant în perioada următoare, avertizează experții în sănătate publică.

Personal mă aștept să crească numărul de cazuri în valoare absolută de cazuri pozitive, și această creștere probabil că va necesita și alte tipuri de măsuri. Dar cred că la nivelul deciziei politice sau administrative se va aștepta o săptămână, 10 zile pentru a vedea dacă măsurile care acum au fost dispuse sunt eficiente și atunci se pot limita doar la acestea”, a explicat Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică, în direct la Medika TV.

Mai mult, specialiștii au și o serie de recomandări pentru autorități în ceea ce privește măsurile de protecție sanitară pe care ar trebui să le adopte, astfel încât să aibă de câștigat în lupta cu SARS-CoV-2.

Eu nu cred că măsurile actuale vor fi eficiente. Cred că vom avea o creștere accentuată a cazurilor cu o pantă ascendentă, cu un unghi foarte mare și atunci vor fi necesare alte măsuri tocmai pentru a proteja populația. Inclusiv cele pe care domnul președinte le-a invocat și eu le tot spun în ultimele 10 zile: limitarea mobilității populației urbane pentru anumit categorii de populație, pentru anumite ore sau limitarea mișcării populației pe anumite intervale orare. Persoanele care merg la serviciu, persoanele care ies pentru a-și asigura nevoile de bază, persoanele vârstnice, toate acestea să intre pe calupuri orare diferite și nu în ultimul rând limitarea mobilității urbane pe perioada nopții”, a mai spus Ioana Stăncel.

Totuși, chiar dacă aceste măsuri par a fi mai restrictive, specialiștii sunt de părere că serviciile importante pentru societate trebuie menținute. „Serviciile de infrastructură esențială trebuie susținute. Cu toții avem nevoie de transporturi, de apă potabilă, de gaze pentru a ne putea încălzi”, a mai subliniat Ioana Stăncel.

Medicii continuă să tragă semnale de alarmă cu privire la presiunea care se pune pe sistemul medical. Mai multe amănunte puteți citi aici.

Categorii: Sănătatea în România, Sfatul specialistului, Știri
Tags: , , , , , , ,
Ți-ar putea plăcea