Cum apare „ficatul gras” și de ce suntem direct responsabili de această problemă medicală

„Ficatul gras” sau steatoza hepatică, așa cum afecțiunea este definită în termeni medicali, este o boală a omului modern. Chiar dacă nu pare periculoasă, netratată corespunzător poate provoca probleme grave de sănătate.

Steatoza hepatică presupune îmbibarea excesivă a celulelor hepatice cu trigliceride. Medicii susțin că acest proces este generat de lipsa mișcării și de proasta alimentație pe care o avem în fiecare zi. „Ficatul gras apare în strictă legătură cu consumul execestiv de grăsimi saturate, de grăsimi trans, care se obțin prin încălzire, ele sunt responsabile în primul rând de apariția ficatului gras. Mâncăm foarte multe alimente care nu sunt sănătoase pentru organism!” a precizat dr. Elena Păcuraru, medic primar medicină internă, pentru Medika TV.

Complicațiile pe care le poate avea asupra organismului „ficatul gras” sunt grave și, din păcate, ireversibile. „Una dintre complicațiile grave ale ficatului gras este fibroza, urmată de ciroză. Inflamația creează steatohepatita, adică nu mai avem o simplă încărcare grasă a ficatului, deja avem inflamație cu afectarea funcției ficatului.” a mai spus dr. Elena Păcuraru.

Iar, din această cauză, cele mai multe cazuri de transplant hepatic sunt generate de steatoza hepatică și mai puțin de bolile virale ale ficatului. „La momentul de față cele mai multe cazuri de transplant hepatic nu sunt generate de bolile virale precum hepatita B sau C, ci de steatoza hepatică.” a mai spus dr. Elena Păcuraru.

Deși sunt cercetate multiple terapii, în momentul de față nu există un tratament pentru „ficatul gras”. Boala poate fi ținută sub control doar prin dietă.

Categorii: Sănătatea în România, Sfatul specialistului, Știri
Tags: ,
Ți-ar putea plăcea