În criza sanitară pe care o traversăm, întreaga atenție se îndreaptă asupra economiei. Analiștii economici susțin că, din acest punct de vedere, comportamentul românilor s-a schimbat considerabil.
Modificările în comportamentul oamenilor sunt generate în primul rând de măsurile neclare impuse de autorități. Astfel, românii tind să nu mai aibă încredere în mesajele autorităților și să facă totul pe cont propriu. Tocmai de aceea se observă o tendință tot mai mare de a economisi bani, pentru că viitorul poate fi mai rău decât prezentul.
„Oamenii sunt demotivați, nimeni nu mai crede în ceea ce întâmplă. Fiecare își vede de treabă așa cum poate. În primul rând prin creșterea ratei economisirii. Oamenii pun deoparte banii. Le e frică de viitor. Scade consumul și va scădea și în viitor, pentru că există o criză a lichidităților. Oamenii nu mai au bani, pentru că se reduc salariile, nu cresc pensiile, nimic nu se întâmplă în bine. Iar această demotivare înseamnă lipsa unei perspective, a unei predictibilități”, a atras atenția prof. Mircea Coșea, analist economic, în direct la Medika TV.
Pe de altă parte, specialiștii în economie susțin că, indiferent dacă s-ar carantina sau Bucureștiul, situația economică din țara noastră ar rămâne neschimbată.
„Ca să vă spun sincer, că se carantinează sau nu Bucureștiul, din punct de vedere economic, în acest moment, nu are importanță. Pentru că telemunca, oricât ar fi de privită ca o alternativă, nu poate să facă nici pâine, nici măcar nu poate să mă tundă sau să monteze mașini. Economia înseamnă activitate, noi suntem o economie de subantrepriză. Soluții există într-adevăr, important este să le pui și în practică”, a mai explicat prof. Mircea Coșea, la Medika TV.