Analizele medicale sunt un pas indispensabil în susținerea unui act medical de calitate, atât pentru prevenția multor boli grave, dar și pentru diagnosticarea și monitorizarea evoluției acestora. În 2022, piața globală a testelor de laborator era estimată la peste 217 miliarde de dolari, iar prognoza anuală de creștere este de 3,2% pentru perioada 2023-2030.
Expansiunea pieței este influențată și de creșterea speranței de viață la nivel global: conform estimărilor, între 2000 și 2050, 5% din populația lumii are și va avea vârsta de cel puțin 80 de ani, arată un raport din 2023 al Fondului Monetar Internațional. Procentul crescut al persoanelor longevive, asociat cu incidența tot mai mare a bolilor cronice, explică nevoia în creștere pentru serviciile oferite de medicina de laborator. Astăzi nu mai există ramură din medicină care să nu beneficieze de sprijinul analizelor și testelor de laborator, iar tehnologia tot mai avansată are un impact major în îmbunătățirea acestor servicii, în beneficiul pacienților.
Și în țara noastră imaginea este similară celei de la nivel global. Pe fondul evenimentelor din ultimii ani, gradul de interes pentru serviciile de laborator, mai ales în scop preventiv, a devenit tot mai ridicat. Spre exemplu, MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, procesează anual zeci de milioane de teste. În mod firesc, programele de decontare introduse de autorități favorizează interesul românilor pentru serviciile de laborator.
„Numărul pacienților care se adresează laboratorului nostru a crescut în ultimii 2 ani. Cred că am devenit, cu toții, mai atenți la sănătatea noastră. Iar asta înseamnă că punem mai mult accent pe profilaxie, precum și pe depistarea precoce a unor afecțiuni cu evoluție potențial gravă. Laboratorul de analize medicale este nu numai un instrument valoros de diagnostic, dar și o modalitate accesibilă de screening. La asta au contribuit și programele CAS de monitorizare, introduse în 2020, și prevenție, din anul 2021”, declară dr. Lucia Feticu, Medic Șef Laborator MedLife Cluj.
De la pipetare manuală la procesarea automată a analizelor
Dacă acum mai bine de zece ani, procesarea testelor presupunea, în principal, muncă manuală, realizată de specialiștii din laboratoare, astăzi, evoluția tehnologiei a dus la automatizarea procesării analizelor în laboratoare. Acest lucru a contribuit semnificativ la creșterea numărului de probe prelucrate, la acuratețea rezultatelor, dar și la viteza de răspuns. Echipamentele tot mai performante cu care laboratoarele medicale sunt dotate, inclusiv în țara noastră, au un rol esențial în diagnosticarea cât mai rapidă și corectă a pacientului, respectiv în tratarea acestuia cât mai eficientă: de la liniile și analizoarele automate, pe care le regăsim la scara largă și care asigură gestionarea unui număr mare de probe zilnic, la tehnologia nișată, cum sunt, de pildă, secvențiatoarele folosite intens în pandemie, dar care sunt utilizate și pentru probele pacienților oncologici.
În prezent, medicii și specialiștii lucrează mână în mână cu roboții, care au devenit o parte indispensabilă din laborator, iar perspectivele de viitor arată un apetit tot mai mare din partea companiilor în ceea ce privește integrarea în unități a echipamentelor și soft-urilor performante, în beneficiul pacienților.
Cu un număr de 40 de laboratoare în portofoliu, MedLife deține una dintre cele mai mari rețele de laboratoare la nivel național. Operatorul a prioritizat dotarea laboratoarelor cu echipamente moderne, marcând numeroase premiere în domeniul inovației, de-a lungul anilor. Spre exemplu, compania a adus prima linie automată Abbott din Europa de Est, în Laboratorul MedLife Grivița, în urmă cu aproape zece ani, care procesează lunar peste 300.000 de teste.
De asemenea, în perioada pandemiei, compania a fost unul dintre principalii actori care au contribuit la monitorizarea crizei sanitare, efectuând numeroase studii de cercetare prin care a secvențiat genomul SarS-CoV-2 în vederea identificării a noi mutații ale tulpinilor virusului. Acest lucru a fost posibil tot datorită unei investiții în tehnologia medicală de laborator, respectiv secvențiatorul NexSeq 550 Dx de la Illumina, instalat în Laboratorul de Biologie Moleculară MedLife din București. Acesta este un aparat extrem de complex, care permite dezvoltarea și efectuarea unei game largi de teste pentru panouri țintite și este folosit în continuare pentru efectuarea testelor prenatale non-invazive RUNA, dar și a testelor de secvențiere genetică.
Tehnologia de ultimă generație utilizată în beneficiul pacienților cu cancer (adulți și copii)
În prezent, una dintre cele mai mari provocări din medicină rămâne descoperirea unor teste și analizecapabile să pună în evidență afecțiuni maligne în stadii incipiente, cu șanse maxime de vindecare pe termen lung.
„Există în dezvoltare mai multe paneluri de analize pentru depistarea precoce (în etapa asimptomatică) a unui mare număr de tipuri de cancer, iar rezultatele sunt încurajatoare. Este vorba în primul rând de localizările cu abord dificil și, deci, diagnostic precoce dificil, prin metodele clasice (cancere din sfera ORL, pulmonar, pancreatic etc). Pacienții al căror cancer este descoperit precoce au de obicei la dispoziție o gamă mai largă de opțiuni de tratament, care pot fi curative și sunt adesea mai puțin agresive”, afirmă dr. Lucia Feticu.
Un test extrem de performant care vine în sprijinul bolnavilor de cancer și care se poate realiza în țara noastră este Oncomine Precission. Procesarea acestuia este posibilă datorită celei mai noi tehnologie de secvențiere, Ion Torrent Genexus, adusă în premieră în cadrul laboratorului OncoTeam, parte din grupul MedLife. Acest secvențiator poate asigura un diagnostic molecular de înaltă precizie și rezultate chiar și în 24 de ore. Mai mult, un mare avantaj îl reprezintă și aplicațiile integrate în secvențiator, prin care pacientul primește un rezultat complet și complex, care include:
- un raport al mutațiilor identificate;
- un raport personalizat cu terapiile țintite aprobate pentru mutațiile identificate în funcție de tipul de cancer;
- detalii despre studiile clinice desfășurate la nivel mondial compatibile cu tipul de cancer și mutațiile identificate pentru pacientul respectiv.
Toate aceste instrumente pot fi de un real ajutor pentru medicul curant în ghidarea pacientului pe traseul către vindecare.
Tot în cadrul MedLife, și copiii diagnosticați recent cu o formă de cancer pot beneficia de testare genetică în vederea personalizării tratamentului oncologic, aceasta fiind oferită gratuit în cadrul programului #SperanțaNuMoareDeCancer.
Conform statisticilor, în fiecare zi, un copil din România primește diagnosticul de cancer, iar printre cele mai frecvente tipuri de afecțiuni maligne depistate în rândul celor mici se numără leucemia, linfomul, cancerul cerebral și tumorile osoase. Cancerele pediatrice pot fi tratate cu succes, iar copiii pot avea șanse de supraviețuire pe termen lung, unul dintre factorii care poate influența pozitiv succesul terapeutic fiind testarea genetică.
Tocmai din acest motiv, MedLife a creat un program pentru pacienții pediatrici cu afecțiuni oncologice, bazându-se pe tehnologia performantă de care dispune în cadrul Laboratorului de Biologie Moleculară, odată cu achiziționarea, în pandemie, a secvențiatorului Illumina NexSeq 550 Dx. Pe acest aparat se procesează testul llumina TruSight Oncology 500, unul dintre cele mai complexe teste de secvențiere din lume pentru afecțiuni maligne, care permite o evaluare comprehensivă a profilului genetic al celulelor canceroase. Cu un singur test se analizează mutațiile a 523 de gene asociate cu multiple tipuri de cancer. Studii multiple au demonstrat capacitatea acestei metode de a contribui la ajustarea tratamentului pentru pacienții oncologici de toate vârstele, iar acest lucru e confirmat și de medicii din România. Peste 300 de copii au beneficiat deja de programul gratuit de testare genetică oferit de MedLife, având astfel șansa la un tratament oncologic personalizat.
Ce poate face inteligența artificială în domeniul medicinei de laborator
De la analizoare și secvențiatoare performante, care cresc capacitatea de procesare și contribuie la obținerea unor rezultate cât mai precise, drumul către integrarea inteligenței artificiale și în medicina de laborator este unul firesc.
„Inteligența artificială este, inevitabil, tot mai prezentă în domeniul medical. Laboratorul de analize medicale este un loc în care AI-ul poate fi extrem de util. AI și ML (machine-learning) și-au găsit locul în primul rând în patologia moleculară (cum ar fi clasificarea tumorilor sistemului nervos central prin profilarea metilării ADN) și patologia digitală (cum ar fi analiza imaginilor). Laboratoarele de chimie și imunologie sunt potrivite pentru a valorifica învățarea automată, deoarece generează seturi de date mari, foarte structurate. Informatica microbiologiei clinice, de asemenea, folosește progresiv AI. Informațiile genomice de la bacteriile izolate din culturi, spectrele de masă înregistrate din izolatele bacteriene sunt exemple de seturi de date în microbiologia clinică care pot fi utilizate pentru a construi diagnostice AI. Dezvoltarea inteligenței artificiale medicale (IA) este legată de programe menite să ajute clinicienii să formuleze diagnostice, să ia decizii terapeutice și să prezică rezultatele. Aduce o schimbare de paradigmă în domeniul asistenței medicale, susținută de disponibilitatea tot mai mare a datelor privind asistența medicală și de progresul rapid în tehnicile analitice”, spune dr. Lucia Feticu.
MedLife revoluționează medicina de laborator românească, odată cu introducerea sistemului de transport cu drone
Pe lângă echipamentele performante cu care sunt dotate tot mai multe laboratoare, pentru automatizarea proceselor de lucru și analizarea mai avansată a probelor, dezvoltarea tehnologică vine cu oportunități și în afara laboratorului, respectiv în transportul probelor pacienților.
În 2023, MedLife a marcat o premieră la nivelul României, dar și al Europei Centrale și de Est, prin implementarea sistemului de transport al probelor biologice de laborator, cu ajutorul dronelor. Tehnologia de ultima oră a dronelor permite transportul în condiții de maximă siguranță, iar economia de timp mai mare cu 50% față de transportul terestru, duce la eliberarea rezultatelor analizelor în aceeași zi, pentru 76% din gama de analize de laborator MedLife. Astfel, pacientul poate primi diagnosticul mai rapid, având șansa de a începe tratamentul imediat și de a se vindeca într-un timp cât mai scurt. Sistemul de transport cu drone a fost implementat de MedLife în 6 localități din județele Bihor și Arad, urmând să fie extins la nivel național.
Rețeaua de laboratoare MedLife numără în prezent 40 de laboratoare și peste 200 de puncte de recoltare. Operatorul medical este prezent cu un punct de recoltare în fiecare oraș reședință de județ din România, și acoperă, de asemenea, o bună parte dintre orașele medii din țară.
Pacienții pot efectua peste 1800 de tipuri de analize, ce acoperă toate departamentele de laborator, respectiv anatomie patologică, biochimie, biologie moleculară, coagulare, citologie, hematologie, imunologie, microbiologie, toxicologie. MedLife asigură rezultatele în 24h pentru 70% din gama de teste.
Ca lider al pieței medicale private din România, MedLife are în plan continuarea investițiilor în tehnologie și inovație, atât în cadrul rețelei de laboratoare, precum și în cadrul clinicilor și spitalelor, pentru a oferi pacienților cele mai moderne soluții de diagnostic și tratament.
***
Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.
Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.
Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.
Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.