Un medic din Rădăuți a reușit să fie printre primii din țară care a putut diagnostica pacienții infectați cu noul coronavirus, înainte ca boala să fie confirmată de teste. Medicul neurolog Ștefan Pînzariu de la Spitalul Municipal Rădăuți a avut ideea de a folosi investigațiile CT, după ce primele studii au arătat că virusul afectează plămânii.
„Am avut în vedere că avem nevoie de un mijloc de diagnostic, dincolo de PCR, deoarece atunci lucrurile se mișcau lent, rezultatul testelor venea după 7-10 zile și era greu de urmărit un pacient. Și atunci ne-am gândit să punem în evidență afectarea pulmonară tipică. Cei trei radiologi ai noștri au lucrat non-stop; fiecare are de atunci câte 35-40 de investigații la CT făcute pe fiecare gardă. Ei sunt eroii noștri, este o titulatură pe care o merită”, a declarat dr. Pînzariu pentru Monitorul de Suceava.
Tomografiile au făcut ca medicii să trieze și să trateze corect pacienții încă din faza de început a epidemiei, iar asta a făcut ca personalul medical, dar și ceilalți pacienți, să fie protejați.
„Le-am atras atenția colegilor radiologi că afectarea pulmonară poate confirma boala chiar și atunci când simptomatologia nu este foarte clară. Ipoteza noastră, că sunt leziuni tipice la nivel pulmonar a fost confirmată de un studiu al unei organizații americane de radiologie, care arăta că acuratețea diagnosticului COVID la computerul tomograf este mai mare decât la PCR, de 88%, comparativ cu 76%. Adică sunt cazuri în care rezultatul la PCR este negativ, dar leziunile pe CT indică infecția. Ulterior se confirmă și pe PCR”, a mai explicat medicul.