Ștefan Dascălu, doctorand în imunologie la celebra universitate britanică Oxford, a publicat un studiu în care a analizat măsurile pe care le-a luat România la începutul pandemiei.
”Succesele și eșecurile primului răspuns la pandemia de Covid-19 în România” se numește lucrarea sa, iar doctorandul spune că România a avut de înfruntat obstacole suplimentare din cauza infrastructurii din sistemul medical. Totodată, au existat obstacole de natură demografică și socio-culturală. Cu toate acestea, România a reușit să împiedice o explozie de cazuri și este dată ca exemplu de răspuns în condiții socio-culturale dificile.
“În contextul pandemiei COVID-19, țările din întreaga lume au acționat diferit în privința timpului de răspuns la pandemie și a puterii de acțiune. România s-a confruntat cu provocări specifice în ceea ce privește gestionarea răspândirii virusului și limitarea impactului bolii, de la infrastructura medicală la aspecte demografice și socio-culturale. Întrucât țara are o diaspora importantă, au existat dificultăți majore atunci când un număr mare de indivizi din zone extrem de afectate s-au întors în România. Cu toate acestea, implementarea rapidă a măsurilor de control a determinat evitarea cu succes a unei creșteri a numărului de cazuri COVID-19. Acest lucru a întârziat supraîncărcarea unui sistem de sănătate și așa plin de provocări în timpul fazelor inițiale ale epidemiei. În plus, controlul timpuriu a fost facilitat de exploatarea canalelor de comunicare, care au pătruns în toate straturile societății, de la cetățeni obișnuiți la autorități guvernamentale și figuri religioase de rang înalt. Gestionarea crizei COVID-19 din România ilustrează importanța unui răspuns inițial rapid, care ține cont de rolul jucat de aspectele socio-culturale în contextul unei epidemii. Deoarece provocările cu care se confruntă România nu sunt unice, aceste rezultate ar putea informa strategiile viitoare de sănătate publică la nivel mondial”, scrie doctorandul de la Oxford.
Studiul lui Ștefan Dascălu este în faza în care este evaluat de experți.