Autoritățile din România par să fi pierdut din nou controlul pandemiei. Situația se reflectă în cifrele zilnice care arată incidența crescută a cazurilor de COVID-19. Specialiștii atrag atenția că măsurile au fost luate mult prea târziu.
Dacă în urmă cu un an România a fost cu un pas înaintea pandemiei și a reușit să țină sub control situația epidemiologică, de această dată situația s-a schimbat. Măsurile adoptate de autorități pare că nu mai au efect, iar în tot acest timp numărul îmbolnăvirilor crește amenințător. Iată care este și explicația:
„Pragul de 3/1000 de locuitori este momentul în care trebuie puse în funcțiune toate măsurile prin care trebuie să ții situația sub control. Acest prag de 3/1000 de locuitori la noi este 1,5/1000 de locuitori pentru Germania. Ei nici nu-și pot imagina să lase o situație să ajungă la 1,5/1000. La ei măsurile acestea drastice pe care noi le refuzăm la 6/1000, la ei se iau la 0,5/1000. De aceea noi avem o situație incomparabil mai relaxată decât ceea ce se întâmplă în prezent în Europa”, a atras atenția dr. Octavian Jurma, în direct la Medika TV.
Mai mult, specialiștii explică și că, din punct de vedere psihologic, românii nu mai vor să se conformeze în privința măsurilor de protecție sanitară.
„Paradoxul este la noi că, din cauza retoricii atât de agresive împotriva măsurilor, există o rezistență psihologică. Populația refuză conformarea voluntară cu orice măsură în plus. Tocmai de aceea măsurile locale sunt depășite, fie discutăm serios despre o carantină națională, fie renunțăm să ne mai prefacem să luăm măsuri, pentru că degeaba se chinuie Ministerul Sănătății să producă niște indicatori corecți, pentru că oricum aceștia vor fi ignorați din punct de vedere politic, așa cum s-a întâmplat la Timișoara”, a mai spus dr. Octavian Jurma pentru Medika TV.