Stil de viață Știri

Cum a fost pentru români “viața în pandemie”. Proiectul fotografic care surprinde criza sanitară în viața oamenilor obișnuiți

Documentaria.ro a lansat o arhivă de fotografii-document care ilustrează impactul pe care l-a avut pandemia în țara noastră. Șase fotojurnaliști au surprins în imagini momente din viețile unor oameni obișnuiți din mai multe colțuri ale țării. Sunt povești în imagini, reunite sub un titlu pe cât de simplu, pe atât de sugestiv: “Viața în pandemie”.

Proiectul celor șase fotografi a început la scurt timp după ce în România a fost declarată stare de urgență, care i-a afectat și pe ei, așa cum s-a întâmplat cu multe alte bresle.

Ca mulți alții, am resimțit șocul și nesiguranța primelor săptămâni, în care majoritatea proiectelor pe care le desfășuram au dispărut.

Cu timpul, am început să fotografiem. Ioana Moldovan a plecat cu rulota prin țară să imortalizeze viața de zi cu zi a românilor în noile condiții, Bogdan Dincă a documentat o parte din inițiativele de ajutor pentru spitale și comunități vulnerabile, Andrei Pungovschi a fotografiat orașul prin luneta mașinii, ca o interpretare a sentimentului de claustrofobie, Adrian Câtu a explorat experiența personală în izolare, iar Mircea Reștea a continuat să meargă în Pirita, cea mai săracă zonă din Baia Mare, pe care o fotografiază încă din 2016.

Câteva discuții pe Zoom mai târziu, a apărut ideea de a strânge toate aceste materiale pe o platformă comună și de a o invita pe Lavinia Cioacă să ni se alăture în proiect din postura de colaborator.

Așa a luat formă “Viața în pandemie”, un proiect de fotografie documentară prin care ne propunem să creăm o mărturie vizuală a modului în care am trăit, am ajutat și am supraviețuit cu toții în pandemie. Vrem să continuăm acest proiect în lunile care urmează”, se arată în prezentarea proiectului.

“Viața în pandemie” a fost finanțat din banii celor șase fotojurnaliști, dar și cu ajutorul unei burse de la Centrul European de Jurnalism.

Ineditul proiect, mărturie a ce a însemnat pandemia pentru români, poate fi găsit AICI.