Utilizarea produselor cosmetice ar trebui să fie realizată în mod responsabil și, cel mai important, ar trebui să se facă în funcție de vârsta persoanelor care vor să le folosească.
La Medika TV, specialiștii în dermatologie au explicat ce produse pot fi aplicate pe față, ținând cont de vârstă. O atenție deosebită trebuie însă acordată de către femeile însărcinate, care pot folosi cosmetice doar cu recomandarea medicului.
„După vârsta de 20 de ani ce este important este să avem un produs de curățare și un produs de hidratare. Nu este nevoie de o rutină foarte încărcată, sigur protecția solară ajută pentru a evita petele pigmentare, dar nu este nevoie de foarte mult produse” susține dr. Iulia Panțuru, medic primar dermatolog.
După 30 de ani, preocuparea persoanelor care vor să utilizeze produse cosmetice ar trebui să fie în direcția prevenirii apariției ridurilor și a îmbătrânirii tenului.
„Dacă am trecut 30 de ani ar fi bine să începem să luăm în considerare anumite produse anti-rid. Iar după 35 de ani e important să ne orientăm deja către produsele anti-ageing, pentru că după 35 de ani încep să apară petele pigmentare, ridurile mai profunde” mai spune dr. Iulia Panțuru.
În jurul acestei vârste multe femei își doresc să devină mame. În cazul femeilor însărcinate, utilizarea cosmeticelor se poate face doar cu recomandarea medicului.
„Pe perioada sarcinii și alăptării recomand ca rutina să fie aleasă împreună cu medicul dermatolog, pentru că avem anumite restricții cu privire la substanțele care nu pot fi administrate în sarcină. Retinolul, de exemplu, oricât ar fi de recunoscut pentru efectele sale de prevenire a îmbătrânirii, el nu poate fi folosit în perioada de sarcină. La fel nu poate fi folosită hidrochinona” mai spune dr. Iulia Panțuru.
În perioada de premenopauză sau menopauză, tenul femeilor suferă din cauza deshidratării. De aceea, recomandarea specialiștilor este de a utiliza creme care au ingrediente ce pot ajuta pielea să se hidrateze.
„După menopauză, principala problemă a pielii este deshidratarea. Pentru că prin scăderea nivelului de estrogen, scade producția de colagen, scade nivelul de hidratare a pielii, prin scăderea activității glandelor de grăsime. Ceramidele, acidul hialuronic, glicerina sunt substanțe care ajută la hidratarea pielii” recomandă dr. Iulia Panțuru.
Totuși sănătatea pielii nu presupune numai utilizarea anumitor produse cosmetice. Odihna și stilul de viață sănătos ajută la menținerea sănătății celui mai mare organ al corpului nostru.