Știri Studii/Cercetări

Cu siguranță nu știai asta. Între fericirea noastră și lumina solară există o strânsă legătură

Suntem obișnuiți să auzim permanent faptul că razele luminoase ale soarelui ne pot afecta sănătate. Cu toate acestea, lumina solară se pare că are și beneficii pentru sănătate.

Potrivit healthline.com, expunerea îndelungată la lumina solară determină organismul să elibereze anumiți hormoni. Printre aceștia se numără li serotonina Serotonina este asociată cu starea de bine și ne ajută să ne păstrăm calmul în situații dificile, dar să fim și foarte concentrați asupra task-urilor pe care le avem de îndeplinit într-o zi aglomerată la birou.

De asemenea, lumina solară ajută corpul să secrete un alt hormon special, numit melatonină. Melatonina se mai numește și „hormonul somnului”, ajutându-ne să dormim mai bine și să avem un somn odihnitor. Dacă nu ne expunem la soare suficient, nivelul de serotonină scade. Nivelurile scăzute de serotonină sunt asociate cu riscul de a dezvolta depresie sau anxietate. Tocmai de aceea, mai ales în momentele în care anotimpurile se schimbă este bine să profităm cât mai mult de expunerea la soare.

Pe lângă beneficiile pe care le are asupra sănătății noastre mentale, lumina solară poate fi benefică și în lupta cu cancerul. Este adevărat că expunerea îndelungată la soare și fără protecție favorizează apariția acestei afecțiuni, însă curele cu lumină solară, în cantități mici, pot preveni cancerul.

Potrivit cercetătorilor, oamenii care trăiesc în zone în mai puțin luminate prezintă un risc de a face cancer, prin comparație cu cei care trăiesc în zone, unde se pot bucura oricând de lumina soarelui.