Sfatul specialistului Știri Studii/Cercetări

CU SAU FĂRĂ CARANTINĂ, ECONOMIA ROMÂNIEI E LA PĂMÂNT. Analist economic: „Suntem o țară subdezvoltată!”

Deși problemele economice din România sunt puse pe seama pandemiei de COVID-19, specialiștii în economie susțin că nu pandemia este responsabilă pentru ele, tocmai de aceea o posibilă carantină generală nu ar schimba cu nimic datele problemei.

În timp ce autoritățile au anunțat public faptul că evită să impună restricții mai dure la București, din cauză că ar putea afecta economia națională, analiștii economici susțin că aceste măsuri nu au nicio legătură cu economia. România are dinaintea pandemiei probleme în ceea ce privește dezvoltarea economică.

Situația este foarte complicată și eu n-aș da vina pe COVID-19. Eu cred că România este într-o situație precară încă dinainte de COVID-19, COVID-ul n-a făcut altceva decât să ne scoată în față cine suntem. Suntem o țară subdezvoltată, incapabilă să ia măsurile așa cum ar trebui să le ia, suntem o țară care nu a știut să facă un echilibru între criza sanitară și criza economică, am mers pe un drum care întotdeauna a fost mai mult politic decât economic, așa că, cu carantină sau nu, lucrurile vor rămâne exact la același nivel”, a precizat prof. Mircea Coșea, analist economic, la Medika TV.

Alternativa ieșirii din criza economică în care se află țara noastră o reprezintă fondurile europene, însă demersurile în obținerea lor bat pasul pe loc, avertizează analiștii economici.

Nu avem posibilitatea de a ieși din criză orice carantină sau restricții mai blânde am impune. Pentru că avem un buget care nu ne poate satisface nici ieșirea din criza sanitară, nici ieșirea din criza economică. Este prea mic, nu poate realiza obiectivul de reducere a deficitului, iar singura șansă de a face ceva sunt fondurile europene, care nu vor veni la timp. Nu acum să vină, pentru că nu există un plan pentru ele”, a explicat prof. Mircea Coșea, în direct la Medika TV.