Cu ce se tratează, de fapt, COVID-19? Ce spun medicii despre medicația folosită în prezent

Marea provocare pentru lumea medicală este descoperirea unui tratament eficient care să vindece boala infecțioasă COVID-19. Până în prezent, medicii au administrat doar medicamente care să vindece simptomele provocate de boală.

Medicația anti-covid este marea necunoscută a medicilor din întreaga lume. În momentul de față nu există pe piață un medicament recunoscut ca fiind eficient în ceea ce privește tratarea bolii. Tot ce s-a utilizat au fost doar terapii alternative stabilite prin protocoale internaționale.

Boala în momentul de față nu are un tratament adecvat. Terapia se bazează pe doi stâlpi care se numesc corticoterapie și tratamentul anticoagulant, dar și aceste medicamente s-au tot schimbat. Au fost la modă Kaletra, Hidroxiclorochina, acum se tot vorbește despre acest Remdesivir care are niște studii în spate, unele sunt mai bune, altele mai rele, dar niște indicații foarte clare nu. Și nu este un panaceu pentru această boală”, a explicat dr. Silvius Negoiță, șeful secției ATI a Spitalului Elias din București.

Specialiștii susțin că singura cale de a ține pandemia sub control o reprezintă obținerea unui vaccin împotriva infecției cu SARS-CoV-2.
Boala, până la apariția unui vaccin sigur și care să fie disponibil în masă, nu poate fi controlată decât prin respectarea măsurilor de protecție sanitară”, a mai explicat dr. Silvius Negoiță.

România are nevoie de Remdesivir

Singurul medicament cu potențial de a combate COVID-19 rămâne antiviralul Remdesivir, medicament produs de compania americană Gilead. Țara noastră beneficiază de acest tratament în baza unui acord pe care Comisia Europeană l-a încheiat cu producătorul, însă specialiștii de la noi din țară atrag atenția cu privire la faptul că guvernele vor fi obligate să-și achiziționeze tratamentul singure.

De altfel, potrivit Reuters, multe țări europene se confruntă deja cu o o penurie de Remdesivir, din cauză că stocurile, și așa limitate, se epuizează. Situația este cu atât mai gravă cu cât numărul de cazuri e în creștere, iar Statele Unite au cumpărat cea mai mare parte a producției companiei Gilead.

România avea, zilele trecute, circa 4000 de doze de Remdesivir, dar și stocurile țării noastre scad pe măsură ce tot mai mulți bolnavi au nevoie de tratament.
Vestea bună este că România, prin intermediul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, a intrat într-un studiu clinic experimental privind administrarea de anticorpi monoclonali, aceeași terapie care s-a folosit în SUA pentru tratarea președintelui Donald Trump.

Detalii despre această terapie, considerată, în acest moment, revoluționară, găsiți AICI.

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes