Cu boala COVID-19 la psihiatru. Cum ne poate ajuta un astfel de specialist

Dincolo de problemele generate diferitelor organe din corp, diagnosticul de boală „COVID-19” poate produce și un dezechilibru la nivel mental. Tocmai de aceea este importantă și o evaluare psihiatrică a pacienților, astfel încât aceștia să poată fi sprijiniți să treacă mai ușor peste traumele provocate de infecția cu noul coronavirus.

În contextul COVID-19, ideal ar fi ca pacienții să discute aspectele legate de trăirile interioare cu un specialist în psihiatrie. Acesta este potrivit, deoarece deține și ample cunoștințe de medicină, prin comparație cu un psiholog. „O informație profesională îl liniștește pe om. Dacă vorbești cu ei despre ce înseamnă imunitate, cât de mult diferă de la o persoană la alta, despre faptul că ține și de ei și de alții, atunci raționalizează. Raționalizând căpătăm timp. Acest lucru se face cu ajutorul unui specialist. Ideal este nevoie de un psihiatru care are și cunoștințe de medicină, care poate da explicații psihopatologice și-i poate ajuta pe oameni. De aceea apelul meu este pentru medicii psihiatri de a se angaja în acest mediu de ameliorare a consecințelor terțiare ale infecției cu COVID-19”, a declarat dr. Cristian Andrei, medic specialist neuropsihiatru, în direct la Medika TV.

Diferența dintre discuția un un psiholog și cea cu un psihiatru este generată de faptul că pregătirea profesională a psihologilor nu impune o aprofundare a domeniului psihiatriei. „Psihiatrii sunt mai eficienți decât psihologii care, din păcate, în România n-au făcut suficientă psihiatrie când s-au pregătit, pentru că așa sunt facultățile la noi”, a mai spus dr. Cristian Andrei.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes