Societatea Națională de Cruce Roșie din România, în parteneriat cu filiala de Cruce Roșie Constanța și Crucea Roșie Franceză, a inaugurat, Centrul de Promovare a Sănătății, un proiect dedicat cetățenilor ucraineni stabiliți temporar în Constanța, cât și persoanele vulnerabile din comunitate. Astfel, Crucea Roșie Română rămâne fermă în angajamentul său de a oferi un #viitorsănătos persoanelor cu acces dificil la servicii de sănătate.
Centrul de Promovare a Sănătății din Constanța oferă acces gratuit la servicii de medicină generală și pediatrie, consiliere psihologică și activități psihosociale. La nevoie, beneficiarii Centrului vor fi îndrumați în sistemul medical public și privat din România pentru continuarea investigațiilor, iar Crucea Roșie Română va oferi asistență financiară pentru cazurile vulnerabile care necesită investigații medicale suplimentare și medicamente. Se va asigura, de asemenea, transportul la unități medicale pentru persoane cu dizabilități sau pentru cei cu condiții severe, astfel încât, toți cei care au cu adevărat nevoie să beneficieze de sprijin.
„Printre cele mai delicate provocări cu care se confruntă ucrainenii refugiați în România se numără accesul limitat la serviciile de sănătate. Cu precădere în momentul în care apar primele semne ale unei boli, bariera lingvistică și absența unui medic de familie fac să devină cu adevărat laborios accesul lor la îngrijirea medicală necesară. Constanța, alături de București, se află în topul județelor cu cel mai mare număr de ucraineni refugiați. Alături de partenerul nostru de nădejde, Crucea Roșie Franceză, am încercat să găsim soluții pentru această problemă. Astăzi, suntem bucuroși să deschidem ușile Centrului de Promovare a Sănătății din Constanța, sperând că acesta va deveni, nu doar un centru de sănătate, ci și o sursă de speranță pentru toți cei care vor veni aici.”, a declarat Camelia Șucu, președintele Crucii Roșii Române.
În paralel cu Centrele de Promovare a Sănătății, Crucea Roșie Română a lansat în luna iunie a.c. Caravana de Sănătate. Șase cabinete medicale mobile dotate cu echipamente performante străbat 14 județe din țară și asigură consultații medicale direct în comunitate, oferind astfel oamenilor șansa de a depista la timp afecțiuni care pun viața în pericol.