Este criză de medicamente pentru pacienții cronici, iar spitalele nu pot să le ofere accesul la tratament. Principală cauză ar fi lipsa fondurilor pentru achiziția acestor produse farmaceutice.
Într-o intervenție în direct, la Medika TV, în cadrul emisiunii „Sistemul Medikal”, Dan Zaharescu, președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente, a explicat că lipsa medicamentelor din spitale pentru bolnavii cronici este generată de faptul că unitățile medicale nu au primit bani, întrucât nu s-a făcut rectificarea bugetară.
„Din păcate situaţia aceasta am mai trăit-o cu foarte mulţi ani în urmă, pe timpul primei crize financiare, în perioada 2008-2010 când din cauza întârzierilor la plată şi din cauza întârzierilor privind fianţarea spitalelor s-au produs disfuncţionalităţi absolut asemănătoare cu cele de astăzi. De mai bine de 10 ani nu am mai avut asemenea situaţii, dar, din păcate, văd că ele revin”, a declarat Dan Zaharescu, la Medika TV.
Incapacitatea de plată medicamentelor îi face pe distribuitori să țină blocate în depozite medicamentele care ar trebui să ajungă la pacienți.
„Medicamentele sunt în depozite, sunt pe piaţă, dar ele nu pot să ajungă la pacienţi din lipsa acestei finanţări. S-a încercat o deblocare a situaţiei la sfârşitul lunii septembrie, ne-am pus mari speranţe că lucrurile se vor pune în mişcare cu această ocazie, dar din păcate fără o rectificare bugetară care, în mod normal, ar fi trebuit să aibă loc la sfârşitul lunii august, din cauza situaţiei economice cu care se confruntă România şi datorită faptului că bugetul naţional trebuie să fie cumva echilibrat, s-a produs această întârziere în rectificarea bugetului naţional şi fără o rectificare nu se poate ieşi din acest blocaj. E vorba că spitalele nu au linii de finanţare ca să organizeze licitaţii ca să cumpere medicamentele”, a precizat Dan Zaharescu.