Criza globală de asistente medicale s-ar putea agrava anul următor. Numărul asistentelor scade constant, în timp ce tulpina Omicron se răspândește în tot mai multe țări. În aceste condiții, statele occidentale recrutează tot mai des personal medical din Africa și din alte țări mai sărace, relatează Reuters, citat de Digi24.
Reprezentanții Consiliului Internațional al Asistentelor Medicale atrag atenția că tot mai multe asistente sunt epuizate din cauza pandemiei de COVID-19, iar ratele de „intenție de plecare” în decurs de un an s-au dublat, ajungând la 20-30%. Consiliul are sediul la Geneva și reprezintă 27 de milioane de asistente medicale din 130 de asociații naționale.
„Cred că ne aflăm la un punct de cotitură… dacă aceste cifre continuă tendința pe care o vedem, ar putea fi un exod. Cred că guvernele trebuie să se gândească la pachete de măsuri de susținere pe care trebuie să le pună la punct pentru a investi în asistente și în lucrătorii din domeniul sănătății anul viitor”, a declarat Howard Catton, CEO-ul grupului, în cadrul unei conferințe de presă.
Potrivit datelor publicate de OSM, cel puțin 115.000 de asistente medicale și-au pierdut viața din cauza COVID-19 de la începutul pandemiei până în luna mai a acestui an, dar Catton crede că cifra reală ar putea fi și de două ori mai mare decât datele oficialele.
Sistemul medical global se confrunta cu un deficit de 6 milioane de asistente medicale încă înainte de pandemia de COVID-19. Alte 4,75 de milioane de asistente ar urma să se pensioneze în următorii ani. În aceste condiții, spune Catton, multe dintre țările bogate recrutează personal medical din străinătate pentru a-și acoperi deficitul.
„Am văzut în mod absolut o creștere a activității de recrutare din partea Marii Britanii și Germaniei ca exemple în Europa, a SUA și a Canadei în America de Nord, de asemenea”, a explicat Catton. El a adăugat că țări africane precum Kenya, Uganda, Nigeria sunt zonele de recrutare.