Criză de medici radiologi în România. Spitalele au aparatură, dar nu și specialiști

La nivel național își desfășoară activitatea 1800 de medici radiologi. Numărul este însă mult prea mic față de nevoile pe care spitalele din țara noastră le au. Multe unități medicale au investit în aparatură, dar se confruntă cu lipsa de personal medical specializat.

”Faţă de acum 10-15 ani, când metodele erau insuficiente, numărul de  echipamente era insuficient, acum problema asta s-a remediat. Cel puţin în parte. Beneficiem de dotare eficientă şi performantă şi o dată cu creşterea numărului de metode şi de pacienţi, acum în  unele patologii o radiografie este sine qua non pentru tratament, pentru diagnostic. De aici şi deficit. La ora asta sunt undeva în jur de 500 de unităţi care furnizează servicii medicale, de stat şi private, într-o proporţie cuvârşitoare de stat. De aici şi deficitul de medici radiologi, prin creşterea numărului de  unităţi”, a declarat dr. Liviu Oltean, şeful Secţiei de Radiologie a Spitalului Colentina din Capitală, la Medika Tv.

La nivel național există 1800 de medici radiologi care-și desfășoară activitatea atât în spitalele de stat, cât și în clinicile private.

„ Aceşti 1.800 de radiologi deservesc şi mediul privat. În condiţiile astea apare deficitul. Problema e în curs de remediere, în condiţiile în care s-a aprobat din punct de vedere legislativ telemedicina şi acum devine o problemă partea de achiziţie, partea de obţinere a imaginilor şi aşa mai departe, în condiţiile în care radiologii aceştia, şi puţini, pot să deservească mai multe unităţi. Dar deficitul e foarte mare”, a preczat dr. Liviu Oltean.

Categorii: Exclusiv
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea