Şase din nouă centre de oncopediatrie spun oficial, printr-un document înaintat Direcţiei de Asistenţă Medicală din Ministerul Sănătății că nu mai au citostatice. Documentul a fost publicat astăzi de Libertatea și arată că la Timişoara lipsesc nouă medicamente, la Braşov şapte citostatice, la Spitalul Judeţean din Târgu-Mureş şase, la al doilea centru din Mureş – 10, la ”Marie Curie” patru, iar la Spitalul ”Sf Maria” din Iaşi cinci.
Majoritatea acestor molecule sunt pe lista OMS a medicamentelor esenţiale pentru tratamentul onco-hematologic al copiilor. Asta înseamnă că statul ar trebui, în teorie, să găsească mecanisme prin care să fie disponibile mereu. În realitate, potrivit sursei citate, de multe ori medicamentele ajung la pacienți după eforturi disperate ale ONG-urilor sau ale așa-zișilor ”cărăuși”, adică voluntari care au drumuri în străinătate și se oferă să aducă medicamente în țară.
De altfel, reprezentanții asociațiilor de pacienți spun că problema este una veche, dar cei mai mulți manageri de spitale și reprezentanți ai autorităților tac. ”Nu înţeleg de ce, într-o ţară în care oficial avem de toate, neoficial aceşti oameni îşi cumpără constant medicamente, şi eu ştiu asta pentru că comandăm pentru ei, suntem cărăuşi pentru ei, şi îmi asum”, explică Monica Althamer, voluntar în ”reţeaua citostaticelor”, citata de Libertatea.