Criteriile de introducere pe lista de compensate şi gratuite sunt mai aspre

Dan-ZaharescuCriteriile de introducere a moleculelor pe lista de medicamente compensate și gratuite sunt mai aspre, iar evaluarea este mai restrictivă, întrucât autoritățile încearcă o echilibrare a posibilităților economice cu nevoile sistemului de sănătate, a declarat joi directorul executiv al ARPIM, Dan Zaharescu.

„Sunt criteriile mai aspre, aceasta este decizia autorităților, se încearcă o echilibrare a posibilităților economice cu nevoile sistemului. Fără îndoială, pentru pacienți înseamnă o restricționare a accesului la medicamente. Dacă vorbim de finanțarea sistemului, este cam cu 20% sub nivelul real de finanțare. Doi din 10 pacienți români sunt tratați de taxa clawback care este plătită de industria farmaceutică. Vom vedea pe parcurs cum vom reuși ca medicamentele care sunt cu adevărat critice pentru pacienții români și nu îndeplinesc sau nu reușesc să ajungă la un anumit prag ca să intre în sistemul de compensare și rambursare, dacă vor fi găsite alte soluții pentru acele medicamente. Este o evaluare mai restrictivă, mai aspră ca să zic așa, dar rămâne de văzut până la urmă care va fi soluția finală fiindcă acest cadru legislativ trebuie completat cu principiile pe care le vom avea în vedere la elaborarea acordurilor cost-volum. Este esențială transparența acestor acorduri pentru a evita suspiciunile că se realizează lucruri necurate pe sub masă”, a spus Zaharescu, referindu-se la afirmațiile președintelui ANMDM, Marius Savu, potrivit cărora la o primă estimare 30-40 de molecule noi vor intra pe lista de compensate și gratuite, care va fi finalizată în toamnă.

Zaharescu a afirmat că firmele de medicamente ar fi de acord „ca principiu” cu acordurile cost-volum, cu condiția ca acestea să nu afecteze prețul de catalog al medicamentelor și să nu mai fie afectate de taxa clawback.

„Ca principiu, firmele sunt de acord, dar trebuie să avem și cadrul legislativ pregătit pentru acestea. Este vorba de modificarea legislației privind taxa clawback. Este nevoie ca medicamentele care intră în acordurile cost-volum să nu mai intre sau să nu fie afectate și de taxa clawback și practic cadrul de parteneriat, cadrul legal trebuie foarte bine definit. În acest moment între producător și autorități nu prea pot să fie încheiate contracte de genul acesta. Prin aceste acorduri cost-volum să nu fie afectate prețurile de catalog ale medicamentelor pentru că prețul medicamentelor este reglementat în toate țările europene, iar România este de referință pentru alte țări”, a spus reprezentantul ARPIM.

Potrivit acestuia, costul medicamentelor în România este la nivelul minimului din țările europene, iar dacă prețurile s-ar duce sub acest prag ar fi afectat și prețul medicamentelor pe alte piețe.

Președintele Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Marius Savu, susține că săptămâna viitoare, cel mai probabil, va începe evaluarea moleculelor care se vor afla pe lista medicamentelor compensate și gratuite și că la o primă estimare 30-40 de molecule noi vor intra pe listă, care va fi finalizată în toamnă.

Sursa: AGERPRES

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea