Institutul Național de Sănătate Publică a realizat o analiză privind evoluția pandemiei în țara noastră în perioada următoare, care ține cont de mai multe date, inclusiv de cele legate de situația din țară după reluarea cursurilor față în față în majoritatea școlilor.
Raportul vine după ce specialiștii au remarcat că redeschiderea școlilor a determinat o creștere a cazurilor de COVID-19 înregistrate la categoria de vârstă 0-19 ani.
Specialiștii estimează o creștere constantă a numărului de cazuri noi de infectare în perioada următoare. Sunt luate în calcul trei scenarii:
1. Creștere constantă cu 1%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 3.300 de cazuri zilnice la data de 20 martie
2. Creştere constantă cu 2%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 4.600 de cazuri zilnice la data de 20 martie
3. Creştere constantă cu 4%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 8.900 de cazuri zilnice la data de 20 martie
Potrivit INSP, impactul creșterii numărului se cazuri în rândul copiilor nu se va resimți la nivelul spitalelor. Cu totul alta ar putea fi situația în cazul adulților cu care aceștia intră în contact.
“Impactul direct asupra sistemului sanitar datorat creșterii numărului de cazuri confirmate in grupa de vârsta 0- 19 ani este redus. La data de 23 februarie, din totalul cazurilor confirmate (in perioada 8 – 21 februarie) in grupa de vârsta 0-19 ani, 2.9% erau internați in secții (din care 44.7% cu forme ușoare sau asimptomatici) si 0.2% erau internați in secții de ATI. In perioada următoare este posibil sa se observe un impact indirect datorat faptului ca 97% din cazurile din grupa 0-19 ani sunt izolate la domiciliu. Este posibil ca aceste cazuri sa transmită infecția la persoanele adulte din aceeași locuința, iar acestea, in funcție de vârsta si comorbidități, sa prezinte forme de boala care sa necesite spitalizare. Observarea acestei creșteri a numărului de cazuri nu poate fi pusa pe seama răspândirii in comunitate a variantei de virus din Marea Britanie. Era de așteptat ca deschiderea școlilor va introduce un nivel sporit de mobilitate si interacțiune suplimentare in cadrul comunităților, ceea ce va afecta situația epidemiologica. La acestea se adaugă si redeschiderea in unele zone a activităților operatorilor economici din domeniul HoReCa, jocuri de noroc si cultura, precum si probabil o relaxare la nivel individual in ceea ce privește masurile de protecție si a interacțiunilor, datorata „oboselii pandemice”, se arată în raportul INSP.
Documentul integral poate fi consultat AICI.