Un renumit cercetător italian explică de ce Italia a ajuns în situația de a număra circa 2200 de morți din cauza coronavirusului: timp de o săptămână, autoritățile italiene au considerat că simptomele date de coronavirus sunt de fapt gripă și au tratat noul virus ca atare. De aceea, a ajuns Italia de a fi îngenunchiată de virusul fără leac.
“Nu subestimaţi pericolul. Italia a făcut-o timp de o săptămână, unii oameni au zis că este doar o gripă, iar un medic a spus chiar, într-un mod total necorespunzător, că o să treacă peste câteva săptămâni”, a declarat cercetătorul Roberto Burioni într-un interviu acordat agenţiei DPA, preluat de Agerpres.
Cercetătorul Roberto Burioni este profesor de microbiologie şi virusologie la Universitatea Vita-Salute San Raffaele din Milano, fiind cel mai cunoscut specialist în virusologie din Italia. El a fost printre primii care au tras semnalul de alarmă asupra epidemiei de coronavirus, însă mesajele sale au fost iniţial ignorate, motiv pentru care avertizează acum restul Europei să nu facă aceeaşi greşeală.
Cercetătorul italian a adăugat că e nevoie de o Europă unită pentru a face față virusului. “Este foarte important ca Europa să demonstreze unitate. Avem nevoie de o abordare comună, este un moment în care trebuie sa acţionăm împreună”, a insistat el, adăugând că în lipsa unor măsuri severe de izolare pe tot continentul, o ţară poate reuşi în lupta cu virusul ca mai apoi să se reinfecteze de la vecinii săi.
În același context, cercetătorul Italian a declarat că este “de neînţeles” decizia Marii Britanii de a combate epidemia lăsând-o să se răspândească şi luând măsuri de protecţie doar în cazul celor mai vulnerabile persoane.
Cercetătorul italian a abordat și subiectul conform căruia coronavirusul va dispărea sau își va reduce circulația în perioada caldă. Burioni este de părere că nu ar trebui să se mizeze pe acest lucru. “Pur şi simplu nu ştim”, a replicat el.