COVID-19 pe termen lung. Ce urmări produce în organism infecția cu SARS-CoV-2

Infecția cu SARS-CoV-2 poate genera numeroase probleme medicale. Aceste boli au fost denumite de către specialiști „COVID-19 pe termen lung”. Pacienții trebuie să fie monitorizați în permanență pentru a putea scăpa de toate aceste simptome și a-și relua ciclul obișnuit de viață.

Principalele modificări pe care le aduce infecția cu noul coronavirus sunt la nivel pulmonar și circulator. „COVID-19 de lungă durată sunt acele manifestări care se întind pe o perioadă mai lungă de timp, după vindecarea propriu-zisă de infecția acută. Ele sunt determinate de modificările pe care coronavirusul le-a făcut la nivelul organismului. Modificări depistate inițial la nivel pulmonar, pentru că toată lumea a crezut inițial că este o boală respiratorie și ulterior s-a observat că el produce o inflamație generalizată sistemică prin descărcarea de citokine proinflamatorii care afectează întreg organismul. Sunt cunoscute problemele neurologice generate de inflamația vaselor de sânge care asigură transportul de oxigen și nutrienți la nivelul creierului. Avem inflamația vaselor inimii, inflamația miocardului, afectarea circulației renale, prin inflamația vaselor de sânge”, a explicat dr. Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul de Urgență Floreasca din Capitală, în direct la Medika TV.

Medicii sunt de părere că, după infectare, pacienții trebuie monitorizați în permanență până când reușesc să depășească toate problemele de sănătate. Mai mult, aceștia trebuie să fie foarte atenți să nu se reinfecteze, având în vedere că imunitatea nu durează. „După vindecare, este important ca pacientul să fie permanent evaluat. Imunitatea după coronavirus nu durează. Este o imunitate tranzitorie, între 4 și 6 luni după unele cercetări. Sunt unii cercetători care spun că până la 8 luni durează. Ceea ce știm cu exactitate este că la un moment dat cantitatea de anticorpi scade”, mai spus dr. Radu Țincu.

În spitalele și clinicile din România, pacienții apelează la recuperarea medicală post COVID-19. Au fost create programe medicale speciale pentru a reda oamenilor șansa la o viață normală. Multe dintre aceste programe vizează în special îmbunătățirea funcției pulmonare. „În general toți pacienții cu care lucrez încerc să fac un pachet de recomandări de bună utilizare a organismului. Printre ele se numără o bună utilizare a respirației, o conștientizare a dinamicii cutiei respiratorii, o conștientizare a dinamicii diafragmatice, astfel încât persoanele să poată deveni proprii terapeuți, să-și poată observa singure reacțiile corpului”, a declarat dr. Daniela Ene, medic specialist în recuperare medicală, în direct la Medika Tv.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes