ALERTĂ: CORONAVIRUS EXTERNE Studii/Cercetări

COVID-19 LASĂ URME PE TERMEN LUNG. Semnalul de alarmă tras de medicii din Italia

Societatea Italiană de Pneumologie atrage atenția, în urma studiilor efectuate până acum pe pacienții confirmați cu COVID-19, că cei care contractează virusul ar putea avea probleme respiratorii pe termen lung, situații regăsite și în cazul persoanelor care s-au contaminat cu SARS, un virus asemănător celui care a declanșat actuala pandemie.

Potrivit președintelui Societății italiene de Pneumologie, medicul pneumolog Luca Richeldi, citat de La Repubblica, noul coronavirus lasă urme în plămânii unui bolnav de COVID-19 care pot avea efecte asupra sănătății individului, transformându-l în timp într-o ”urgență sanitară”.  

”La mulți pacienți COVID-19 care au fost spitalizați sau intubați am observat dificultăți de respirație după externare, care pot dura mai multe luni după ce infecția a fost vindecată”, a declarat dr. Richeldi.

Pentru a veni în completarea concluziilor desprinse în urma analizării situației bolnavilor infectați cu COVID 19, medicii italieni au analizat inclusiv starea bolnavilor infectați în trecut cu SARS, o infecție asemănătoare cu cea provocată de noul virus.

Studiile au scos la iveală că mulți dintre pacienți au rămas cu probleme chiar și după șase luni de la vindecare, constatându-se o rezistență mai mică la efort fizic și o capacitate respiratorie redusă. În plus, potrivit dr. Richeldi, 30% dintre pacienții vindecați arătau semne de fibroză pulmonară- afecțiune care determină probleme respiratorii ireversibile, fiind afectați inclusiv tinerii.

În fața acestor concluzii, specialiștii italieni cer înființarea unor ambulatorii speciale pentru consultarea și recuperarea pacienților vindecați de COVID.

”Vom avea o nouă categorie de pacienți cu cicatrici la nivelul plămânilor și cu insuficiență respiratorie”, spune dr. Richeldi.