Colectiv de profesori revizuiește epidemiologia bolii SARS-CoV-2. Legătura cu sistemul imunitar

COVID-19, boala cauzată de noul coronavirus, SARS-CoV-2, a infectat peste 4 milioane de oameni în 212 de țări, iar dintre aceștia cel puțin 272.000 au murit. În ciuda numeroaselor știri despre boală și pandemie, puțini oameni știu că, în mod paradoxal, COVID-19 ucide în mare parte printr-o suprareacție a sistemului imunitar, a cărui funcție este tocmai de a combate infecțiile.

Într-un nou articol–care îi vizează în principal pe oamenii obișnuiți, care nu sunt specialiști – publicat în Frontiers in Public Health, o echipă de experți de la Universitatea Medicală Zunyi revizuiește epidemiologia, calea bolii, simptomele, diagnosticul și tratamentul actual al COVID-19. Ei subliniază rolul cheie al unei suprareacții potențial letale a sistemului imunitar în evoluția bolii, potrivit Medical Express.

Ei explică pas cu pas ce se știe despre modul în care virusul infectează căile respiratorii, se înmulțește în interiorul celulelor și, în cazuri grave, face ca apărarea imună să declanșeze o „furtună de citokine”. Această furtună este o supra-activare a globulelor albe, care eliberează cantități prea mari de citokine – molecule care stimulează inflamația – în sânge.

Similar cu ceea ce se întâmplă după infecția cu SARS și MERS, datele arată că pacienții cu COVID-19 severă pot avea un sindrom de furtună de citokine. Citokinele crescute rapid atrag un exces de celule imune, cum ar fi limfocite și neutrofile, ceea ce duce la o infiltrare a acestor celulele din țesutul pulmonar și astfel pot provoca leziuni pulmonare “, explică autorul, profesor Daishun Liu de la Universitatea Medicală Zunyi din China.

Furtuna de citokine provoacă în cele din urmă febră ridicată, coagularea sângelui, tensiune arterială extrem de scăzută, lipsă de oxigen și aciditate excesivă a sângelui, precum și acumularea de lichide în plămâni.

Celulele albe din sânge sunt direcționate greșit, atacând chiar și țesutul sănătos, ceea ce duce la o disfuncționalitate a plămânilor, inimii, ficatului, intestinelor, rinichilor și organelor genitale (MODS). Acest lucru poate agrava și bloca plămânii (ARDS) din cauza formării unei așa-numite membrane hialine, compusă din resturi de proteine și celule moarte, care acoperă plămânii, ceea ce face dificilă absorbția oxigenului. Cele mai multe decese cauzate de COVID-19 sunt, prin urmare, cauzate de insuficiență respiratorie.

Liu explică cum, în absența unui tratament antiviral specific pentru COVID-19, scopul tratamentului trebuie să fie combaterea simptomelor, scăderea ratei mortalității prin menținerea intensă a funcției organului, de exemplu un sistem artificial de purificare a sângelui sau terapie de substituție renală pentru a filtra sângele prin mijloace mecanice.

Sunt deosebit de importante metodele de completare sau înlocuire a funcției pulmonare, de exemplu, prin ventilație mecanică.

Autorii concluzionează subliniind importanța prevenirii infecțiilor secundare: SARS-CoV-2 invadează, de asemenea, intestinele, unde provoacă inflamația mucoasei intestinale, permițând intrarea altor microorganisme cauzatoare de boli.

“Deoarece tratamentul de acum se bazează pe tratamentul agresiv al simptomelor, protecția preventivă împotriva infecțiilor secundare, cum ar fi bacteriile și ciupercile, este deosebit de importantă pentru a sprijini funcția organului, în special în ceea ce privește inima, rinichii și ficatul, pentru evitarea deteriorării acestora “, încheie Liu.

Categorii: Externe, Știri
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea