Se știe că infecția cu noul coronavirus are, în unele cazuri, un impact dramatic asupra plămânilor, determinând afectarea funcției respiratorii până într-acolo încât e nevoie de terapie intensivă.
Și alte organe pot fi însă afectate de virusul SARS-CoV 2, în unele cazuri determinând inclusiv apariția unor afecțiuni. Printre organele afectate de infecția cu noul coronavirus se numără și inima, iar în cele mai multe cazuri persoana infectată își poate da seama de acest lucru pe baza simptomelor care apar: palpitații, dureri în piept, oboseală și chiar dificultatea de a respira, care nu are legătură neapărat cu plămânii.
Medicul cardiolog Livia Trașcă a explicat, la Medika TV, că infecția cu noul coronavirus poate determina în primul rând apariția miocarditei.
“Prima modificare pe care o determină SARS-CoV2 este un răspuns inflamator sistemic multiorganic, care afectează și cordul. Inflamația determină miocardita sau inflamația mușchiului cardiac. Asta înseamnă o reducere a funcției cardiace la oamenii care au predispoziție să dezvolte astfel de inflamații și care pot să apară, de altfel, de la orice proces inflamator din organism.
În momentul în care este afectat mușchiul cardiac, funcția respiratorie este la rândul ei afectată, sângele nu mai este oxigenat cum trebuie. Alături de răspunsul inflamator sistemic există și un răspuns de criză, care de asemenea poate avea un efect negativ asupra mușchiului cardiac”, a explicat medicul cardiolog la Medika TV.
Dr. Livia Trașcă spune că a consultat foarte mulți pacienți care se știau sănătoși, fără antecedente medicale legate de inimă sau de aparatul circulator, și care în urma infecției cu noul coronavirus au avut probleme cardiace. Medicul spune că e foarte important să nu ignorăm simptomele și, mai ales, să nu ne tratăm după ureche.
“Din categoria pacienților care au hipertensiune arterială, majoritatea celor pe care i-am văzut cu infecție cu SARS-CoV 2 au avut niște aritmii, niște tulburări de ritm. Nu am văzut aritmii care să pună viața în pericol, dar un procent foarte mare de pacienți au afirmat că au palpitații.
Durerea toracică, un simptom foarte des întâlnit la pacienții COVID, nu are legătură cu aparatul respirator, cât cu cel circulator, este o durere care, de fapt, vine de la inimă. Cauza acestei dureri este afectarea coronariană. Când avem lipsă de aer, durere toracică și palpitații, în nici un caz nu ne tratăm acasă, fără consultul unui medic specialist”, a mai spus, la Medika TV, medicul cardiolog Livia Trașcă.