Unii tineri din Coreea de Sud sunt atât de singuratici și de izolați de lume, încât guvernul vrea să-i plătească pentru a „reintra în societate”.
Ministerul Egalității de Gen și Familiei a anunțat că va oferi până la 650.000 de woni coreeni (aproximativ 500 de dolari) pe lună tinerilor izolați, în încercarea de a le susține „stabilitatea psihologică și emoțională și creșterea sănătoasă”.
Potrivit raportului ministerului, care citează Institutul Coreean pentru Sănătate și Afaceri Social, aproximativ 3,1% dintre coreenii cu vârsta cuprinsă între 19 și 39 de ani sunt „tineri singuri și izolati”, definiți ca trăind într-un „spațiu limitat, într-o stare de deconectare de la exterior pentru o lungă perioadă de timp și au dificultăți vizibile în a trăi o viață normală”. Aceasta reprezintă aproximativ 338.000 de persoane din toată țara, iar 40% își încep izolarea încă din adolescență, potrivit ministerului.
Se crede că de vină sunt mai mulți factori, inclusiv dificultățile financiare, bolile mintale, problemele de familie sau de sănătate.
Noile măsuri vizează în mod special tinerii, ca parte a Legii de sprijin pentru bunăstarea tinerilor, care are ca scop sprijinirea persoanelor extrem de retrase din societate, precum și a tinerilor fără tutore sau protecție școlară care sunt expuși riscului de delincvență.
Alocația lunară va fi disponibilă tinerilor singuri, izolati, cu vârsta cuprinsă între 9 și 24 de ani, care locuiesc într-o gospodărie cu venituri sub venitul național mediu de aproximativ 5,4 milioane de woni (aproximativ 4.165 USD) pe lună pentru o gospodărie de patru persoane. Tinerii pot aplica pentru program la un centru administrativ local de asistență socială. Tutorele, consilierii sau profesorii lor pot aplica, de asemenea, în numele lor.
„Tinerii izolați pot avea o creștere fizică mai lentă din cauza stilului de viață și a alimentației dezechilibrate și este probabil să se confrunte cu dificultăți mentale, cum ar fi depresia din cauza pierderii rolurilor sociale și a adaptării întârziate”, a spus ministerul, subliniind importanța „sprijinului activ”.
Raportul a detaliat mai multe studii de caz, inclusiv o tânără care a suferit de probleme de sănătate mintală și dificultăți de socializare încă din adolescență. Ea s-a străduit să se adapteze la facultate, alegând în cele din urmă să renunțe și s-a retras și mai mult în ea însăși. O altă elevă s-a confruntat cu violența domestică și foamea acasă, de aceea a avut dificultăți în a părăsi casa sau în a forma relații cu oamenii din afară.
Raportul a detaliat, de asemenea, planuri pentru acțiuni ulterioare, cum ar fi distribuirea de ghiduri către guvernele locale, stimularea rețelelor de protecție socială a tinerilor și a sistemelor de detectare timpurie și colaborarea mai strânsă cu instituțiile de protecție a tinerilor, cum ar fi adăposturile sau centrele de reabilitare.
Unele orașe și autorități locale au deja sisteme similare; Seul, capitala țării, are un „Proiect de sprijin pentru tineret izolat” care oferă consiliere în domeniul sănătății mintale, dezvoltarea hobby-urilor și formare profesională și coaching de viață pentru tinerii izolați.
Acest fenomen nu este unic în Coreea de Sud. Japonia se confruntă cu problemă similară, cu aproape 1,5 milioane de tineri singuratici, cunoscuți ca hikikomori, potrivit unui sondaj guvernamental recent. Unii ies doar pentru a cumpăra alimente sau pentru activități ocazionale, în timp ce alții nici măcar nu își părăsesc dormitoarele.
Expresia a fost inventată în Japonia încă din anii 1980. Autoritățile din acea țară și-au exprimat o îngrijorare crescândă cu privire la această problemă în ultimul deceniu, dar pandemia de Covid-19 a înrăutățit lucrurile, arată un sondaj. Dintre cei chestionați, mai mult de o cincime au menționat pandemia ca un factor semnificativ în stilul lor de viață izolat. Alte motive frecvent citate au fost sarcina, pierderea locului de muncă, pensionarea și relațiile interpersonale precare.
Sursa foto: Anthony Wallace/AFP/Getty Images/FILE