Coplata nu ajută guvernul prin sumele colectate şi încurcă pacienţii

Doctorul Tudor Ciuhodaru, deputat UNPR, apreciază coplata drept o nouă taxă pe sănătate cu efect nociv asupra pacienţilor şi asupra sistemului de urgenţă, motiv pentru care cere prin intermediul unui proiect legislativ desfiinţarea coplăţii.

Tudor Ciuhodaru consideră, în dubla sa calitate de medic şi deputat, că tot cei care plătesc asigurări de sănătate vor plăti în plus pentru servicii medicale pentru care au plătit deja şi că sumele colectate nu justifică periclitarea accesului la sănătate.

Deputatul UNPR Tudor Ciuhodaru apreciază că într-o astfel de situaţie unii vor temporiza prezentarea la spital ajungând în stare grava în serviciile de urgenţă, ceea ce va duce la riscuri vitale şi la costuri suplimentare, iar alţii cu afecţiuni minore vor evita această taxă solicitând direct serviciile de urgenţă de tip ambulanţă, SMURD, UPU care vor fi depăşite de numărul mare de prezentări.

De asemenea, deputatul afirmă că o mai bună administrare a banului public prin depolitizarea sistemului sanitar şi consultarea societăţii civile, a asociaţiilor de pacienţi va duce la evitarea introducerii unor noi taxe de sănătate, motiv pentru care vrea desfiinţarea coplăţii.

‘Coplata nu ajută guvernul prin sumele colectate, dar încurcă pacienţii. Principalul motiv pentru care s-a dorit acest nou bir pe sănătate este decizia FMI-ului. Argumentul suprem care ne-a fost servit de fiecare dată este reprezentat de faptul că această coplată există în multe ţări europene. Ceea ce nu ne spun sau nu vor să ne spună este că suntem cei mai săraci europeni cu un salariu mediu de 330 de euro. Sumele colectate după cum spun diverşi iniţiatori sunt modice. El sunt modice pentru stat. Calculul de impact arată că se strâng sub 100 de milioane de euro pe an dar sunt înrobitoare pentru cei care trebuie să le plătească. Din punct de vedere al finanţării aceste sume sunt insuficiente pentru rezolvarea problemelor sistemului’, a declarat joi pentru AGERPRES Tudor Ciuhodaru.

Parlamentarul consideră că prin reintroducerea coplăţii în noua lege a sănătăţii vor avea de suferit pacienţii şi serviciile de urgenţă. Pacienţii vor plăti din nou pentru nimic sau nu vor avea avea acces la consultaţii medicale riscând decompensarea sau agravarea afecţiunilor.

‘Consider că este momentul ca legislaţia să fie modificată în sensul desfiinţării monopolului casei unice de asigurări pentru ca aceasta să nu se mai comporte ca o societate comercială pusă să facă doar profit şi să dirijeze fondurile discreţionar în funcţie de interesele obscure ale preşedinţilor de la centru sau din judeţe. Nu exista decât două variante: dispariţia monopolului statului în stat numit Casa de Asigurări de Sănătate sau se încetează plata acestor asigurări şi ne punem la ciorap lunar banii pentru un eventual serviciu medical de care am avea nevoie. Până atunci, pentru că ne dorim să beneficiem de dreptul constituţional la sănătate şi să nu fim nevoiţi să plătim de două ori aceleaşi servicii medicale am iniţiat în urmă cu câteva săptămâni un proiect legislativ ce prevede desfiinţarea coplăţii’, susţine Tudor Ciuhodaru.

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea