Copiii români sunt normoponderali, prevalența supraponderalității este ușor mai crescută la fete decât la băieți și semnificativ mai mare în mediul urban față de cel rural – sunt concluziile unui studiu realizat de Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică, în cadrul proiectului European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI), coordonat de Organizația Mondială a Sănătății.
Potrivit studiului, prevalența obezității este semnificativ mai mare în mediul urban față de mediul rural și cel semiurban și de aproape de două ori mai mare la băieții de 8 ani din România față de fetele cu aceeași vârstă.
„Obezitatea copiilor este o problemă importantă de sănătate, iar prevalența ei este în creștere în întreaga lume, cu o tendință alarmantă pentru Europa. Consecințele supraponderalității în timpul copilăriei constau în boli cardiovasculare și diabet de tip II, probleme ortopedice și tulburări mintale, rezultate slabe la școală și de o scădere a stimei față de sine. Prevalența obezității s-a triplat în 2010 față de anul 1980 (OMS). Din această cauză, Romania și-a exprimat disponibilitatea de a participa la proiectul OMS’, a declarat ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, prin intermediul unui comunicat de presă.
În România, studiul s-a desfășurat pentru grupa de vârsta 8 ani iar datele au fost colectate în luna mai 2013, pe parcursul a trei săptămâni, conform metodologiei și calendarului propuse de OMS.
5% dintre copiii incluși în studiu cu vârstă de 8 ani au subnutriție și peste 1% au subnutriție severă.
Aproximativ un sfert dintre subiecții studiați sunt supraponderali sau obezi. Prevalența suprapoderalității (inclusiv obezitatea) la copiii de 8 ani din România este de 26,75% iar prevalența obezității este de 11,6%. La nivel european, prevalența supraponderalității (inclusiv obezitatea) la grupa de vârstă de 8 ani conform raportului primei runde a studiului COSI a variat între 19,3% și 49% la băieți și 18,4% — 42,5% la fete. Prevalența subnutriției (inclusiv cea severă) în țările participante la prima rundă este în general sub 2,5%. Valori mai mari s-au înregistrat în Bulgaria și Cehia (3,2%).
În ceea ce privește distribuția stării de nutriție pe sexe, la nivel național, aproximativ 5% dintre fete și același procent dintre băieți au subnutriție iar subnutriție severă prezintă aproximativ 1%. Procentul de fete normoponderale (71,1%) este cu 5,9% mai mare față de procentul de băieți normoponderali (65,2%).
Prevalența supraponderalității și obezității la băieți (29,8%) este cu 6,1% mai mare decât la fete (23,7%). Prevalența obezității la băieții de 8 ani din România (15,03%) este cu 6,79 % mai mare față de prevalența obezității la fetele de aceeași vârstă (8,24%).
Conform raportului primei runde a studiului COSI, prevalența excesului de greutate în Europa (inclusiv obezitatea) la grupa de vârstă de 8 ani a variat între 22,1% (Belgia) și 49% (Italia) la băieți, iar la fete, între 22,7% (Belgia) și 42,5% (Italia). Prevalența obezității se înscrie între următoarele limite: 7,5% Norvegia — 26,6% Italia la băieți și 6% Norvegia — 17,3% Italia.
Prevalența subnutriției severe nu diferă semnificativ în funcție de gradul de urbanizare. Prevalența subnutriției este mai mare în mediul rural (6,1%) față de mediul urban (4,2%) și mediul semiurban (3,8%). Cea mai mare parte dintre copiii incluși în studiu sunt normoponderali indiferent de mediul lor de rezidență (mediul urban — 64,2%, semiurban — 71,2%, rural — 72,2%).
În funcție de mediul de rezidență, prevalența supraponderalității și obezității la nivel național este de 31,6% în mediul urban și 21,7% în mediul rural. Cea mai ridicată prevalență a obezității la copiii de 8 ani din România s-a înregistrat în mediul urban (13,15%), urmată de cea din mediul rural (10,18%) și semiurban (9,85%).
Măsurătorile au fost realizate pe un eșantion reprezentativ de 207 școli, din mediul urban și rural, alese prin randomizare simplă, folosind ca bază de eșantionare totalitatea școlilor primare din țară care au un număr de copii înscriși de cel puțin 40 de elevi /școală (4.589 de școli).
Copiii au fost clasificați conform standardelor OMS (subponderali, normoponderali și supraponderali inclusiv obezi) iar datele se vor include în baza de date a Biroului Regional OMS pentru nutriție, obezitate și activitate fizică.
Populația inclusă în studiu a fost constituită în proporții relativ egale din băieți și fete, de asemenea, din copii din mediul rural și urban, dacă asimilăm copiii din semiurban ca aparținând populației rurale.
Sursa: AGERPRES