Copiii care au vârste de peste 10 ani răspândesc coronavirusul la fel de mult ca și adulții, arată un studiu realizat pe aproape 65.000 de persoane din Coreea de Sud, care arată că deschiderea școlilor nu va face altceva decât să genereze mai multe focare, scrie New York Times.
Copiii mai mici de 10 ani transmit altora mult mai rar virusul decât o fac adulții, dar riscul nu este zero. Iar cei între 10 și 19 ani pot răspândi virusul cel puțin la fel de bine ca și adulții.
Concluziile sugerează că, pe măsură ce școlile se vor redeschide, vor apărea focare care includ copii de toate vârstele.
Mai multe studii din Europa și Asia au sugerat că copiii mici sunt mai puțin susceptibili să se infecteze și să răspândească virusul. Dar cele mai multe dintre aceste studii au fost realizate pe un număr redus de persoane, a spus dr. Ashish Jha, directorul Harvard Global Health Institute.
Noul studiu „este realizat foarte atent, este sistematic și privește o populație foarte mare”, a spus dr. Jha. „Este unul dintre cele mai bune studii pe care le-am avut până acum în această problemă.”
Alți experți au lăudat, de asemenea, amploarea și rigoarea analizei. Cercetătorii din Coreea de Sud au identificat 5.706 de persoane care au fost primele care au raportat simptomele Covid-19 în gospodăriile lor între 20 ianuarie și 27 martie, când școlile au fost închise, apoi au urmărit cei 59.073 de contacți ai acestor cazuri. Au testat toate contactele gospodărești ale fiecărui pacient, indiferent că aveau sau nu simptome. Prima persoană dintr-o gospodărie care a dezvoltat simptome nu este neapărat prima care a fost infectată, iar cercetătorii au recunoscut această limitare. De asemenea, e mai puțin probabil în cazul copiilor să prezinte simptome, astfel încât studiul poate să fi subestimat numărul de copii care au pornit lanțul de transmisie în gospodăriile lor.
Copiii sub 10 ani au transmis virusul la jumătate față de adulți, ceea ce e în concordanță cu alte studii. Acest lucru se poate întâmpla pentru că, în general, copiii expiră mai puțin aer – și, prin urmare, mai puțin aer încărcat de virus – sau pentru că expiră acest aer mai aproape de sol, ceea ce face mai puțin probabil ca adulții să-l respire.
Chiar și așa, numărul de noi infecții care au pornit de la copii poate crește la redeschiderea școlilor, au avertizat autorii studiului. „Copiii mici pot manifesta rate mai mari de atac atunci când se vor redeschide școlile, contribuind la transmiterea virusului în comunitate, au scris ei. Alte studii au sugerat și faptul că numărul mare de contacte pentru școlari, care interacționează cu zeci de persoane o bună parte a zilei, poate anula riscul mai mic de a-i infecta pe ceilalți.
Cercetătorii au urmărit contactele copiilor care s-au simțit bolnavi, așa că nu este clar cât de multy răspândesc copiii asimptomatici, a spus Caitlin Rivers, epidemiolog la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg.
„Cred că a fost întotdeauna cazul în care copiii simptomatici sunt infecțioși”, a spus ea. „Întrebările
Studiul este mai îngrijorător pentru copiii de gimnaziu și liceu, probabilitatea ca aceștia să răspândească virusul la fel ca adulții fiind mai mare.
Mai multe despre studiul despre transmiterea noului coronavirus de către copii puteți găsi aici.