Sănătatea în România

Copiii cu malformații cardiace vor putea fi operați, în continuare, în România. Ministrul Sănătății a prelungit Acordul de cooperare cu Italia

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a prelungit pentru 3 ani acordul de cooperare în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice, încheiat între Ministerul Sănătății, Grupul San Donato Italia, Asociația Bambini Cardiopatici nel Mondo Italia și Asociația Inima Copiilor din România. În baza acestui acord, copiii cu malformații cardiovasculare vor putea fi operați în continuare în România.

Anunțul cu privire la continuarea acestui Acord a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă, desfășurată la Spitalul Clinic de Urgență „Marie Curie” din București. Prezent la întâlnire, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății a subliniat importanța acestei colaborări medicale.

Dezvoltarea chirurgiei cardiovasculare pentru copii – un capitol aproape inexistent după Revoluţia din 1989 – a ajuns la maturitate în acest moment. Este rezultatul acestui parteneriat româno-italian, a eforturilor unor oameni inimoşi. În viitorul apropiat România va realiza sustenabilitatea unui program care va oferi acces la intervenţii chirurgicale tuturor copiilor care se nasc cu probleme cardiace.” a precizat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Această colaborare dintre medicii români și cei din Italia a început în anul 2013. De la acel moment și până în prezent, în baza acestui Acord, au fost realiate 1500 de inervenții chirurgicale. Operațiile au fost efectuate la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Marie Curie” și în centrele din Iași, Cluj Napoca și Timișoara. 140 de specialiști medicali români (medici, asistenți medicali, tehnicieni) au beneficiat de pregătire profesională, dintre care 50 de persoane prin training în cadrul IRCCS Policlinico San Donato, din Italia, iar 90 de cadre medicale au fost pregătite la Spitalul Marie Curie, în timpul misiunilor operatorii.