Băieții și fetele de vârstă școlară primară din Marea Britanie ajung în spital din cauza vapatului excesiv.
Cifrele de la NHS England, sistemul public de sănătate britanic, arată că au existat 15 cazuri în care copiii cu vârsta de 9 ani sau mai puțin au avut nevoie de internare până în luna aprilie, în creștere față de cele 12 cazuri de anul trecut și două cazuri din 2021.
Profesorul Andy Bush, medic pediatru pneumolog la Royal Brompton Hospital din vestul Londrei, spune că este „absolut îngrozit” de aceste statistici.
„Copiii mici sunt expuși la substanțe care creează dependență, substanțe care sunt toxice, iar o parte din toxicitate nu este cunoscută. Este o junglă… pur și simplu nu știm ce se află în majoritatea acestor lucruri. Utilizarea acută a țigărilor electronice îi poate duce la spital, îi poate duce la terapie intensivă, cu hemoragii pulmonare, colaps pulmonar sau alte afecțiuni”, explică specialistul.
Pentru mulți fumători, vapatul a fost cheia pentru a renunța la ceea ce reprezintă cea mai mare cauză de deces care poate fi prevenită, țigările ”normale”.
Dar Rachel Howe este convinsă că vapatul este ceea ce a ucis-o pe fiica ei de 18 ani, Rosey Christoffersen, în februarie 2015, la șase luni după ce a început să fumeze mult.
„Trebuia să mă sune la ora 17.30, dar nu a sunat. Am sunat-o eu și mi-a răspuns unul dintre membrii echipajului de ambulanță și mi-a spus că suntem cu fiica dvs. și încercăm să o salvăm. Ieșise de la serviciu și s-a prăbușit”.
Lui Rachel, din Wirral, i s-a spus că plămânii lui Rosey erau „doar o masă de găuri și bășici numite sângerări”.
Rosey fusese de mai multe ori la medic cu dureri în piept în lunile dinaintea morții sale, dar, fiind o fotbalistă activă și în formă, durerile au fost pusă pe seama unei întinderi musculare.
„Găseam sticle și sticle goale (din lichidul de vapare, n.red.). Îl avea în mod constant în gură. Și îi tot spuneam: „Știi, tu nu ai fuma atât de mult… de ce fumezi atât de mult?”, explică femeia.
Nu a fost efectuată nicio autopsie, nu s-a făcut nicio legătură oficială, dar Rachel spune că medicii i-au spus că „probabil” vapingul a fost de vină. Profesorul Bush merge mai departe de atât, adăugând că nu a văzut niciodată un colaps pulmonar dublu la o persoană tânără și în formă.
„Cred că mama are dreptate. Nu mă pot gândi la nicio altă explicație care să acopere faptele”, spune medicul.
Este ilegal să vinzi vapes la persoane sub 18 ani, iar cutiile sunt etichetate clar. Dar este ușor de înțeles de ce anumite produse ar atrage copiii. Sunt viu colorate, aromate ca fructele sau dulciurile și, la aproximativ 5 lire sterline fiecare pentru un vape de unică folosință, sunt ieftine. Unele arată ca niște farduri, altele ca niște pixuri.
Guvernul a anunțat recent că va lua măsuri drastice împotriva firmelor care vizează în mod ilegal adolescenții cu publicitate pe platforme precum TikTok.
De asemenea, vor fi înființate „echipe de combatere a vape-urilor ilicite”, cu un cost de 3 milioane de lire sterline, pentru a descoperi comercianții care le vând tinerilor.
În total, 40 de tineri cu vârste de până la 19 ani au fost internați în spitalele din Marea Britanie în ultimul an din cauza vapatului.
John Dunne, de la Asociația Industriei de Vapoare din Marea Britanie, spune că „statisticile nu ar exista, dacă copiii nu ar pune mâna pe vape”.
„În fiecare an, potrivit NHS, aproximativ 76.000 de oameni mor din cauza fumatului, în timp ce nu a existat nici un raport confirmat oficial de deces din cauza vapingului, deși categoria a fost disponibilă în Marea Britanie în ultimii 15 ani”, a spus el.