Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID vine cu vești bune. Medicul Valeriu Gheorghiță spune că, în cel mai optimist scenariu, primele doze ar urma să ajungă în țara noastră la finalul lunii decembrie, de la cel puțin o companie producătoare.
„În cel mai fericit caz, ne așteptăm ca după jumătatea a doua a lunii decembrie, spre sfârșitul lunii, să vină primele doze de vaccinuri cel puțin de la o companie producătoare. În scenariul pesimist, probabil că vom vorbi de ianuarie, februarie”, a explicat Valeriu Gheorghiță pentru Digi24.
România ar urma să primească cel puțin 2,4 milioane de doze de vaccin, suficiente pentru imunizarea personalului medical, a categoriilor vulnerabile și a angajaților din domeniile esențiale. Autoritățile s-au pregătit deja pentru transportul și stocarea vaccinului, în condițiile în care acesta necesită condiții speciale de depozitare.
„În momentul de față avem tot ce ne trebuie. Principalul centru de stocare în România va fi Institutul Cantacuzino. Vor exista încă 6 centre regionale, în 6 spitale militare care vor fi prevăzute – și există aparatura de care vă spun – cu aceste congelatoare de minus 80 de grade care au capacitate de stocare a unui număr mare de doze. Toate acestea există, ele mai trebuie doar să fie distribuite la centrele regionale. Producătorul acestui vaccin asigură distribuția până la nivelul acestor centre regionale”, a spus Gheorghiță.
Pentru celelalte vaccinuri, care nu necesită astfel de congelatoare speciale, producătorul va asigura transportul până la un depozit central.
Valeriu Gheorghiță a mai spus că vaccinarea se va face pe baza unor programări dat fiind că vaccinurile rezistă doar 4-5 zile după ce sunt scoase din congelatoarele speciale, astfel încât să fie irosite cât mai puține doze. De asemenea, centrele de vaccinare vor fi organizate la nivelul spitalelor, pentru personalul medical, și vor fi înființate centre de vaccinare fixe și mobile, pentru a ajunge și în zonele rurale și la persoanele cu dizabilități.
Autoritățile vor organiza și o campanie de informare privind vaccinul.
„Va exista o platformă în care fiecare persoană poate să găsească cele mai importante informaţii despre vaccinare şi despre tipurile de vaccinuri. De asemenea, pe lângă această platformă vor exista o serie de comunicatori, care sunt experţi în domeniul medical, asociaţii profesionale, inclusiv asociaţii de pacienţi, la care vor adera şi experţi din alte domenii şi lideri de opinie din alte domenii – mediul cultural, artistic, atâta timp cât doresc să facă parte din această activitate de informare”, a mai explicat Valeriu Gheorghiță.