SALVATORI ÎN ALB Sănătatea în România Știri

CONTROVERSELE VACCINĂRII ANTI-COVID. Renumit medic român: „Vaccinurile nu se fac pe repede înainte”

La fel ca virusul SARS-CoV-2, și vaccinul care ar trebui să stopeze pandemia împarte societatea în două tabere. În timp ce unii îl așteaptă și vor să se vaccineze pentru a reveni la viața normală, alții resping ideea și consideră că serul este periculos.

Prof. dr. Teofil Lung, renumit medic chirurg la Cluj Napoca, este de părere că oamenii de știință care au realizat vaccinul anti-COVID-19 au ars prea multe etape extrem de importante în producerea unui astfel de tratament. „Ca sa poți să faci vaccin trebuie sa pleci de la identificarea virusului. Se cunosc metodele de identificare a virusului. Una dintre ele este din plămânii bolnavilor care au murit. Tocmai de aceea este interzisă, prin ordin, autopsierea. După ce s-a evidenția virusul, putem vorbi despre tratament și vaccin. Până atunci vorbim doar ca să ne găsim în treabă”, a explicat prof. dr. Teofil Lung, în direct la Medika Tv.

Mai mult decât atât, pentru ca eficiența unui vaccin să fie dovedită, medicul Teofil Lung crede că este nevoie de mai mult timp de cercetare. „ Există vaccinuri care se pot face din produsul virusal al pandemiei respective, circulant, dar există unul preexistent, adică îl faci dintr-o formă gripă, să zicem, anterioară, îl pregătești prin mijloace genetice. Părerea mea este că cel care a pregătit în laborator, pe cale genetică, acest virus, are pregătit și acest vaccin, făcut tot pe cale genetică. Altfel îi trebuiau vreo 3, 4 ani să facă vaccinul” mai spune dr. Teofil Lung.

România a dat startul unei strategii de vaccinare împotriva COVID-19 la nivel național. Țara noastră va beneficia de vaccinurile achiziționate la nivel european de Comisia Europeană.