Sănătatea în România Știri

CONSUMUL DE MEDICAMENTE A SCĂZUT ÎN PANDEMIE. Care este explicația

Consumul de medicamente a scăzut în țara noastră în perioada pandemiei. În luna iunie, cel mai mare producător român de medicamente, Terapia Cluj, a înregistrat o scădere cu 16% față de aceeași lună a anului trecut.

„La nivel de iu­nie 2020, asistăm la o prăbuşire a vânzărilor faţă de iunie 2019 în unităţi (cutii) cu -16,6%, pe primele şase luni cu -6,26% şi la ni­ve­lul unui an iulie-iunie cu -5%. O să ieşim mult mai bolnavi din pan­demie faţă de cum am intrat“, a declarat pentru Ziarul Financiar Dragoş Damian, șeful Terapia Cluj, cel mai mare producător român de medicamente.

Sursa citată menționează că scăderea consumului de medicamente a venit din cauză că, în contextul unei răspândiri comunitare a noului coronavirus, oamenii se tem să meargă la farmacie.

Pe de altă parte, consumul scăzut de medicamente românești poate fi pus și pe seama faptului că în România se produce mai puțin decât se consumă, iar oamenii cumpără medicamente de import.

Industria pharma nu produce decât o mică parte din ne­cesarul de medicamente, din 650 milioane de cutii de medi­camente consumate într-un an în România, peste 100 milioane sunt produse local, trebuie să încurajăm pro­du­cători“, a spus Ioan Nani, director general Antibiotice Iaşi, citat de Ziarul Financiar.