Dezbaterea serii în cadrul emisiunii „Sistemul Medikal”, difuzată la Medika TV, a vizat prevenirea și, mai ales, conștientizarea în ceea ce privește accidentul vascular cerebral. În țara noastră se fac eforturi important în acest sens, o parte dintre activități vizând chiar și unitățile de învățământ.
Prezent în platoul emisiunii „Sistemul Medikal”, dr. Răzvan Radu, medic specialist neurolog, a explicat cât de importată este conștientizarea publică în cazul accidentului vascular cerebral. „Conștientizarea este unul dintre cele mai importante lucruri care se poate face în cazul accidentului vascular. Iar faptul că avem o asociație de pacienți în România este un mare avantaj. Un ong ajută mereu în cazul conștientizării. Se poate face în mai multe etape. Putem vorbi despre ce înseamnă afișajul public, adresate în special adulților, poți să vorbești de campanie media și campanii de educație. Persoana care face AVC nu poate tot timpul să sune o ambulanță. Oamenii din jurul ei trebuie să sune la ambulanță. Dacă ei nu recunosc simptomele în timp util, nu vor putea trimite pacientul în timp util la spital” susține dr. Răzvan Radu.
Cele mai multe demersuri în sensul conștientizării publice le-a făcut Asociația pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral. Una dintre acțiunile acestei asociații se desfășoară în școlile românești. „Ne-am dus în școli și am învățat copiii să recunoască semnele AVC-ului. Sunt activități interactive care sunt pe placul copiilor. În fiecare an sunt tot mai multe școli care se înscriu. Învățând pe unul sau doi copii, ei spun acasă și învață la rândul lor părinții” a explicat dr. Răzvan Radu.