Constantin Bălăceanu Stolnici consideră că regulile prea rigide blochează progresul în medicină

Invitat la emisiunea JURNAL DE VIAȚĂ de la Medika TV, academicianul CONSTANTIN BĂLĂCEANU STOLNICI, medic primar neurolog, a vorbit despre statutul medicului în România și impactul pe care l-au avut scandalurile cu acuzații de malpraxis. De teama unor astfel de suspiciuni, medicii români și-au schimbat abordarea și sunt mai lipsiți de curaj în profesie, consideră academicianul român: ”Am văzut medici care au inovat, au încercat să salveze copii, un chirurg al cărui nume nu-l spun și care a fost terfelit, arestat, batjocorit mai ales de presă, o presă inconștientă care nu-și dă seama … Până la urmă făcea inovație, asta făceau maeștrii noștri din trecut și pentru asta au devenit eroi în literatura medicală. Există această a tendință și sunt profitori în jurul lumii medicale, avocați care câștigă din astfel de scandaluri.”

Autor a sute de lucrări științifice și numeroase volume de specialitate, pionier al neurociberneticii, autorul câtorva invenții în medicină, academician Constantin Bălăceanu Stolnici își exprimă regretul în legătură cu situația actuală în care medicii se tem să experimenteze: ”Medicii se tem să mai inoveze. Eu am asistat la un lucru pe care lumea îl trece cu vederea: apariția chirurgiei cordului la noi. Eu vorbeam cu Dan Setlacec, cu Geo Litarcec, cu Nicolae Hortolomei, ei inovau, puneau sârme. Dacă astăzi s-ar mai întâmpla așa ceva, le-ar pune sub cătușe și i-ar duce la televiziune, cum e obiceiul la noi, acum. Dar așa s-a făcut școala de chirurgie cardiacă, o școală strălucită.”

În emisiunea JURNAL DE VIAȚĂ, care va fi difuzată sâmbătă, de la orele 17,00 și 21,00, și duminică, de la ora 17,00, vorbește și despre momentul Colectiv, dar și despre pacienți celebri pe care i-a avut și atitudinea acestora în fața bolii.

Ți-ar putea plăcea

De interes