Sănătatea în România Știri

Consiliul Județean Brăila marchează împlinirea a 125 de ani de la nașterea medicului Ana Aslan

Consiliul Județean Brăila va iniția un proiect cultural, ce are ca scop celebrarea a 125 de ani de la nașterea medicului brăilean Ana Aslan. Proiectul poartă numele „ Brăileni care au schimbat lumea – Ana Aslan”.

Proiectul Consiliului Județean Brăila vizează realizarea unor panouri culturare cu informații despre viața și realizările Anei Aslan. Acestea vor fi expuse în liceele din municipiul Brăila dar și la Muzeul Brăilei „Carol I”.

Totodată vor fi organizate dezbateri și concurusi în toate liceele și școlile din județ, prin care va fi pusă în valoare personalitatea medicului Ana Aslan.

Medicul Ana Aslan, născută la Brăila, este considerată unul dintre pionierii gerontologiei medicale la nivel mondial. În anul 1949, Ana Aslan a făcut primele studii legate de procesul de îmbătrânire, reușind să identifice ritmului de îmbătrânire, cunoaşterea mecanismelor procesului de involuţie şi a fiziopatogeniei bolilor degenerative.

Cu ajutorul farmacistei Elena Polovrăgeanu, a reușit să realizeze medicamentul Gerovital H3, tratament cu efecte profilactice asupra îmbătrânirii premature și a bolilor legalte de vârstă.

În 1970, Ana Aslan a creat un alt produs, Aslavital, lărgind aplicabilitatea terapeutică a Gerovitalului H3, cu precădere asupra îmbătrânirii sistemului nervos şi cardiovascular.