Consumul de lapte sau brânză nedegresate, de două ori pe zi, ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare, sugerează un nou studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea McMaster din Canada. Concluziile cercetării sunt publicate de dailymail.co.uk.
După ce ani de zile, medicii au recomandat evitarea laptelui gras și brânzei cu conținut normal de grăsime, pentru o stare bună de sănătate, iată că un studiu recent vine să dea lucrurile peste cap. Acum pare nu numai să fie bune aceste alimente, ci și recomandate adulților. Cercetările arată că prin consumul celor două alimente, la cel puțin două mese pe zi, se pot scădea valorile sindromului metabolic (MetS), indicatorul privind rata metabolică în diabet, hipertensiune arterială și obezitate.
Studiul realizat de oamenii de știință canadieni a inclus 140 000 de pacienți din 21 de țări și a durat nouă ani. Subiecții au completat chestionare anuale privind dieta urmată. Urmărirea acestora i-a determinat pe realizatorii studiului să tragă concluzia că un aport mai mare de lactate cu conținutul normal de grăsime este asociat cu o prevalență mai mică a MetS. Autorii cercetării speră că rezultatele muncii lor vor fi luate în calcul la elaborarea programelor de sănătate și a campaniilor privind prevenirea unor boli. ”Aportul de produse lactate cu grăsime integrală este asociat cu prevalența mai mică a sindromului metabolic, ceea ce înseamnă un risc mai mic de hipertensiune și diabet.” a explicat Balaji Bhavadharini, coordonatorul cercetării.