CONCLUZIA UNUI STUDIU AMERICAN: Bărbații cu chelie, mai predispuși la simptome severe de COVID-19. Cum explică cercetătorii

Bărbați care au calviție pot avea un risc mai mare de a suferi de simptome severe de Covid-19, sugerează dovezi recente. Legătura este atât de puternică, încât unii cercetători sugerează chiar că chelia ar trebui să fie considerată un factor de risc numit „semnul Gabrin”, după primul medic din SUA care a murit de Covid-19 în Statele Unite, dr. Frank Gabrin, care era chel.

Autorul principal al studiului, profesorul Carlos Wambier de la Universitatea Brown, a declarat pentru The Telegraph: „Credem cu adevărat că chelia este un predictor perfect al severității”.

Datele de la începutul focarului din Wuhan, China, au arătat că bărbații au mai multe șanse să moară după ce au fost infectați cu noul coronavirus. În Marea Britanie, un raport din această săptămână din Public Health England a arătat că bărbații în putere aveau de două ori mai multe șanse decât femeile să moară după ce au fost diagnosticați cu Covid-19.

Până de curând, oamenii de știință nu au știut clar motivul pentru care ar putea fi acest lucru, arătând factori precum stilul de viață, fumatul și diferențele sistemului imunitar între sexe. Dar din ce în ce mai mulți cred acum că ar putea fi pentru că androgenii – hormonii sexuali masculini precum testosteronul – pot juca un rol nu numai în căderea părului, ci și în creșterea capacității coronavirusului de a ataca celulele.

Acest lucru crește posibilitatea ca tratamentele care suprimă acești hormoni, cum ar fi cele utilizate pentru chelie, precum și boli precum cancerul de prostată, ar putea fi utilizate pentru a încetini virusul, oferind pacienților timp pentru a combate.

„Credem că androgenii sau hormonii masculi sunt cu siguranță poarta de intrare a virusului în celulele noastre”, a spus profesorul Wambier.

Pe lângă procesul despre care s-a discutat folosind tratamente pentru calviție în SUA, un proces separat a fost lansat de Matthew Rettig, medic oncolog la UC Los Angeles, unde s-au folosit medicamente pentru cancerul de prostată pe 200 de bărbați.

Studiile vin după alte două cercetări mai mici făcute în Spania, conduse de profesorul Wambier, care au descoperit că un număr disproporționat de mare de bărbați cu chelie au fost internați la spital cu Covid-19.

Într-un studiu, 79 la sută dintre bărbații care sufereau de Covid-19 în trei spitale din Madrid erau chei. Studiul a 122 de pacienți, publicat în Jurnalul Academiei Americane de Dermatologie, a urmat o lucrare anterioară, potrivit căreia din 41 de pacienți din spitalele spaniole, 71 la sută erau chei.

Alți oameni de știință au spus că este nevoie de mai multă muncă, dar au fost încântați de legătura potențială.

“Toată lumea urmărește o legătură între androgeni … și rezultatul Covid-19”, a declarat Howard Soule, vicepreședinte executiv la Prostate Cancer Foundation.

Specialiștii în cancerul de prostată sunt familiarizați cu rolul pe care îl pot juca androgenii în boală, deoarece în prostată hormonii stimulează o enzimă care stimulează creșterea celulelor canceroase. În aprilie, cercetătorii au publicat o lucrare în revista Cell, care arăta că enzima TMPRSS2 este de asemenea implicată în infecțiile cu coronavirus.

Pentru a infecta o celulă, coronavirusurile – inclusiv noul SARS-CoV2, care provoacă Covid-19 – folosesc ceea ce se numește o proteină „spike” care se leagă de membrana celulei, un proces care este activat de o enzimă. În acest caz, se pare că TMPRSS2 poate fi acea enzimă.

Oamenii de știință nu știu încă dacă enzima răspunde în același mod la androgenii din plămâni ca în cazul prostatei, dar alte dovezi par să susțină legătura potențială.

Un studiu din Veneto, Italia, pe 9.280 de pacienți a descoperit că bărbații cu cancer de prostată care au fost pe terapie de deprivare cu androgeni – medicamente care reduc nivelul de testosteron – au doar un sfert de risc să contracteze Covid-19 comparativ cu bărbații care luau alte tratamente.

Karen Stalbow de la Prostate Cancer UK, a declarat: „Au existat mai multe cercetări recente care indică faptul că poate exista o legătură între hormonii masculini și riscul crescut de Covid-19. Acest lucru a determinat unii cercetători să investigheze dacă terapiile hormonale utilizate în mod obișnuit pentru a trata cancerul de prostată, cum ar fi enzalutamida, ar putea reduce acest risc.

Cu toate acestea, cele mai multe dintre cercetările de până acum au fost în laborator și există dovezi contradictorii cu privire la faptul dacă terapiile cu hormoni au același impact în plămâni ca și în celulele prostatei. Există acum mai multe studii clinice care speră să abordeze aceste probleme, dar sunt necesare mult mai multe dovezi înainte de a putea ști dacă aceste terapii cu hormoni ar fi un tratament eficient pentru Covid-19.

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes