CONCLUZIA ULUITOARE A UNUI STUDIU: Metastazele apar mai devreme decât se credea până acum, chiar înaintea primelor simptome de cancer

O echipă de cercetători de la Universitatea Stanford din SUA și Universitatea de Știință și Tehnologie din China a găsit dovezi care sugerează că metastaza tumorilor canceroase poate să apară mai devreme decât se credea anterior. În lucrarea publicată în revista Nature Genetics, grupul descrie analiza de secvențiere genetică a mai multor tipuri de tumori care au rezultat din metastaze și ce au aflat despre aceasta.

Cercetările anterioare au arătat că metastaza este factorul principal în decesele cauzate de cancer. Metastaza este răspândirea celulelor canceroase dintr-un loc inițial din corp în altul. De obicei se întâmplă când celulele dintr-o tumoră se desprind și călătoresc prin fluxul sanguin către o altă parte a corpului unde se atașează și încep să se multiplice într-o nouă tumoră. Din păcate, în ciuda eforturilor masive ale comunității de științe medicale, istoria naturală a metastazelor nu este încă foarte bine înțeleasă – și nici evoluția lor. Și după cum remarcă cercetătorii, oamenii de știință încă nu înțeleg cu adevărat impactul pe care tratamentul medical îl are asupra tumorilor metastazate, altfel decât dacă au succes sau nu. În acest nou efort, cercetătorii au căutat să afle mai multe despre răspândirea tumorilor, efectuând o analiză a datelor asociate bolnavilor de cancer, atât cei al căror cancer s-a metastazat, cât și cei al căror nu a ajuns în această fază.

Lucrările echipei au implicat colectarea și analizarea datelor de secvențiere genetică pentru 457 de tumori primare și metastazate asociate din 136 de dosare ale unor pacienți, inclusiv probe de la pacienți cu cancer colo-rectal, de sân sau de plămâni. Unele dintre date includeau informații genetice cu privire la tumorile care nu au fost încă expuse la tratament.

În studiul datelor, cercetătorii au descoperit un număr mai mic decât era de așteptat de mutații clonale în tumorile metastazate, ceea ce sugerează că inseminarea altor organe cu celule canceroase a avut loc mai devreme, ducând  la dezvoltarea tumorilor secundare – în unele cazuri, cu mulți ani înainte Ei au descoperit, de asemenea, că tratamentul a avut un impact asupra evoluției clonale – tumorile metastazate tratate au avut mai multe mutații decât cele care nu au fost tratate.

Cercetătorii au utilizat, de asemenea, o abordare de calcul pentru a crea estimări ale intervalului de timp dintre momentul apariției metastazei la pacienții studiați și când a fost luată pentru prima dată o biopsie. Au descoperit că perioada este, în medie, de doi până la patru ani. Ei sugerează că răspândirea unor astfel de cancere poate avea loc curând după transformarea în tumora inițială și că poate dura mulți ani până la diagnosticare.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes