Sistemul imunitar este o structură complexă, iar în lupta cu virusurile de gripă și răceală doar anumite componente ale sale joacă un rol important în protecția împotriva acestor infecții.
„Sistemul imun este complex, dar dacă ne referim la infecțiile respiratorii de orice fel, atunci trebuie să ne gândim la poarta de intrare, ca într-o curte unde, de cele mai multe ori, se intră pe poartă, nu sărind gardul. Toate tracturile au mucoase, mucoasa orofaringiană, mucoasa urogenitală, pielea etc. Toate acestea sunt porți de intrare pentru germeni și în totdeauna aici se duce bătălia. Cine are o poartă de intrare bine apărată, nu va avea probleme. Aici trebuie să lucrăm cu așa-zisa imunitate nespecifică” a explicat, marți seară, la Medika TV, dr. Anca Mihalcea, medic specialist în geriatrie, gerontologie, competență în homeopatie și acupunctură.
Pentru ca toate aceste mecanisme de apărare să fie funcționale atunci când intră în contact cu virusurile de gripă și răceală, este necesar să ne îmbunătățim memoria imunitară. Iar natura joacă un rol fundamental în acest sens.
„Este important să stăm afară, să fim în contact și să căpătăm memorie imunitară. Este important să stăm în natură, afară, la soare. Să respirăm un aer curat, să mergem la munte mai des, astfel încât aerul curat să stimuleze aceste celule imunitare aflate la porțile de intrare a virusurilor în organism” a explicat dr. Anca Mihalcea.
Totodată, stilul de viață și alimentația joacă, de asemenea, un rol important în creșterea capacității de apărare a organismului.