Eris, noua variantă a SARS-CoV-2, crează deja îngrjorare în lumea medicală. Vaccinarea, spun specialiștii rămâne însă singura cale prin care putem preveni formele grave de boală. Serurile actuale ne asigură protecție în acest sens, însă nu ne protejează de infectare. Tocmai de aceea, companiile farmaceutice care au creat acest tip de vaccin lucrează acum la o variantă adaptată pentru a putea ține piept lui Eris.
Compania Moderna, de exemplu, unul dintre giganții farmaceutici care au creat primele vaccinuri anti-COVID-19, utilizând tehnologia ARNm, a precizat faptul că a inițiat deja un studiu clinic prin care încearcă să creeze un vaccin adaptat împotriva variantei Eris. Iar datele sunt promițătoare, arară un comunicat al companiei.
În săptămânile următoare, Moderna va face toate demersurile necesare utilizării la scară largă vaccinului adaptat, prin obținerea aprobărilor necesare din partea autorităților sanitare din Statele Unite ale Americii și din Europa.
Cele mai noi vaccinuri adaptate împotriva tulpinilor SARS-CoV-2 sunt atât ale Moderna, cât și ale celorlalte companii precum Pfizer/BioNTech sau Novavax, însă serurile și-au dovedit eficiența în ceea ce privește subvarianta XBB.1.5.
Totodată, la rândul său, Pfizer a anunțat că serul creat în parteneriat cu BioNTech va fi adaptat și împotriva Eris, însă studiile în acest sens se află într-o fază incipientă.
Varianta Eris reprezintă prescurtare de la EG.5 și este similară cu XBB.1.5. Este responsabilă de apariția creșterii cazurilor de COVID-19, în Statele Unite al Americii cu peste 17%, în ultimele săptămâni. Recent, Organizația Mondială a Sănătății a transmis oamenilor de știință să țină sub observație varianta Eris, deoarece contagiozitatea sa este mult mai ridicată decât a precedentelor variante.