Sănătatea în România Știri

Comisia Europeană va oferi României 5000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuței

În cadrul unei conferințe de presă desfășurată la sediul Ministerului Sănătății, secretarul de stat Adriana Pistol a anunțat public faptul că țara noastră va primi 5000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuței. Prioritate în administrarea serului vor avea contacții cazurilor deja confirmate.

În ultima săptămână, la nivel național, au fost depistate două noi cazuri de variola maimuței, numărul pacienților diagnosticați cu această afecțiune ajungând la 32. Ultimii pacienți depistați sunt bărbați cu vârsta cuprinsă între 31 și 44 de ani.

Vaccinarea împotriva acestei afecțiuni reprezintă singura șansă de a limita răspândirea bolii. România va primi din partea Comisiei Europene 5000 de doze de vaccin, ce va fi administrat, în primul rând, contacților pacienților diagnosticați cu variola maimuței. „Nu este o cantitate foarte mare. Vom oferi contacţilor cazurilor… Din câte ştiu, vor fi primite 5.000 de doze de vaccin” a declarat Adriana Pistol.

Comisia Europeană a aprobat pentru utilizare vaccinul Imvanex, produs de grupul farmaceutic Bavarian Nordic. În 2013, serul a fost aprobat la nivelul Uniunii Europene împotriva varioleoi umane, dar și-a dovedit eficacitatea și împotriva variolei maimuței.