Comisia Europeană semnalizează cu cartonaș roșu România pentru derogările pe care le acordă în utilizarea pesticidelor de tipul neonicotinoidelor. Executivul comunitar a adoptat luni două decizii, una pentru România, cealaltă pentru Lituania, prin care interzice celor două state să mai acorde autorizații de urgență pentru utilizarea în agricultură a pesticidelor care conținimidacloprid, clotianidin si tiametoxam.
Reacția venită luni din partea Comisiei Europene a fost categorică: României i s-a interzis să mai acorde autorizații de urgență nejustificate. Mai mult, începând cu data acestei decizii, Comisia va utiliza o bază de date în care vor fi evidențiate toate autorizațiile de urgență date de statele membre UE.
“Este pentru prima data cand Comisia adopta astfel de decizii. Acordarea de autorizatii de urgenta pentru pesticide nu este posibila decat daca sunt respectate conditii stricte. Pactul verde pentru Europa subliniaza ca sustenabilitatea lantului alimentar este o prioritate pentru UE si nu putem accepta ca statele membre sa continue sa utilizeze pesticide care afecteaza mediul si biodiversitatea atunci cand sunt disponibile solutii alternative”, a declarat comisarul european pentru sanatate, Stella Kyriakides.
Luna trecută, Ministerul Agriculturii de la București autorizase, pentru campania agricolă din această primăvară, folosirea în situații de urgență a neonicotinoidelor pentru tratamentul culturilor de porumb și pentru semințele de sfeclă de zahăr, însă nu autorizase utilizarea acestor substanțe și în cazul culturii de floarea-soarelui, aceasta fiind una dintre principalele culturi melifere. Decizia a venit la solicitarea Asociației Producătorilor români de Porumb , Federației Pro Agro și Federației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr, ai căror reprezentanți au arătat că nu există alternativă viabilă pentru tratamentul semințelor de porumb care să împiedice pagubele provocate de doi dăunători de sol care afectează peste 2 milioane de hectare.
La finele lunii ianuarie, după ce presa de la București a atenționat că derogările permise de autorități vor afecta sănătatea românilor, Ministerul Agriculturii a transmis un punct de vedere al Autorității Naționale Fitosanitare în care sublinia că ”autorizațiile temporare reprezintă instrumente legale pe care le au la dispoziție statele membre pentru a asigura fermierilor accesul la produse de protecție a plantelor în şi pentru situații unde există risc fitosanitar asupra culturilor.” Potrivit Ministerului Agriculturii, autorizațiile temporare premise de România ar reprezenta 1,3% din totalul celor emise de UE în perioada 2008-2018.
În 2018, printr-un vot categoric, bazat pe rapoarte științifice care arătau că neonicotinoidele utilizate la culturile în camp deschis afectează sănătatea albinelor, CE a interzis categoric folosirea celor trei substanțe. Dar, fermierii români au continuat să le utilizeze pe baza unor derogări acordate de autoritățile de la București.
Cercetările științifice au demonstrat decimarea efectivelor de albine din cauza folosirii neonicotinoidelor. O situație cu impact major în asigurarea hranei la nivel global, în condițiile în care albinele asigură polenizarea multor culturi.