Colegiul Medicilor din România a efectuat un studiu la nivel național pentru a evidenția cât de mult sunt afectați medicii de sindromul burnout. Datele culese în cadrul acestei cercetări arată faptul că aproape 36% dintre specialiști se confruntă cu această problemă.
„Sindromul de burnout reprezintă o problemă tot mai răspândită, iar abordarea ei este obligatorie. Evaluarea situației actuale este un prim pas, absolut necesar, care ne permite să avem o radiografie a realității cu care medicii se confruntă zi de zi, din acest punct de vedere. Rezultatele studiului sunt alarmante în sine, fapt la care adăugăm corelarea cu intenția declarată de migrație și cu expunerea la riscul de malpraxis. Teama de apariție a unui litigiu în exercitarea actului medical este un fenomen întâlnit la 70% dintre medici – este un procent enorm, care îngrijorează foarte mult, pentru că există riscul ca acești medici să practice o medicină defensivă, cu efecte negative asupra actului medical”, a afirmat prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România
Pe categorii de vârstă, potrivit studiului, cei mai expuși la burnout sunt medici tineri, sub 35 de ani (47%). Această categorie este urmată de cea cuprinsă între 36 și 49 de ani (41%). Din punct de vedere al specialităților medicale, cel mai ridicat risc de burnout se înregistrează în rândurile medicilor specialiști în Anestezie și Terapie Intensivă (54%). aceasta fiind urmată de grupa Oncologice (53%), Pediatrie – interne (42%) și Pediatrie-chirurgicale (37%). Din punct de vedre al regiunilor geografice, Colegiul MEdicilor din România arată că stresul profesional este tot mai prezent în rândul medicilor din București-Ilfov și Sud-Vest Oltenia.