Specialiștii avertizează că, încă din 2005, la noi în țară, există mai multe specii de țânțari care pot transmite malaria, o boală parazitară infecțioasă cu potențial letal.
Chiar dacă nu au fost raportate încă îmbolnăviri, modificările climatice, din ultima perioadă ar putea schimba comportamentul insectelor.
”Din cauza ultimelor schimbări climatice, pot apărea modificări în comportamentul țânțarilor. În urma unor investigații, am găsit printre țânțarii din zona Moldovei, chiar în Iași, specii specifice părții mult de sud a Italiei. În acest context, aș menționa cinci specii care pot transmite malaria, dar asta nu înseamnă că avem malarie în Iași”, a explicat dr. LIVIU MIRON, Prorector Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Iați, în cadrul emisiunii Medika Special.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în 2013 s-au înregistrat peste 198 de milioane de cazuri de malarie și aproximativ 584 000 de decese în urma acesteia. Chiar dacă boala a fost eradicată, în România, pericolul de răspândire încă există.
”Pericolul există pentru că inainte s-a folosit un DTT, iar în urma acestui insecticid, cele mai multe specii de vectori au dispărut din țară. De prin 1961 nu am mai avut malarie, în România, boala este eredicată de atunci. Noi am semnalat doar prezența unor specii care pot răspândi boala. Aceste specii au fost descoperite demult, noi le-am semnalat încă din 2005”, a declarat Dr.Miron la postul de televiziune Medika TV.
Malaria este o boală parazitară infecțioasă care se manifestă prin febră, frisoane, transpirații, dureri de cap, dureri generalizate la nivelul întregului corp, senzație de greață și vărsături. Simptomele pot fi recurente, repetându-se la intervale de 48-72 de ore, în funcție de specia de parazit cu care bolnavul a fost infestat și de când a ajuns în organism. Fără tratament, malaria duce la anemie severă și apoi la deces.