Chirurgie robotică în spitalele de stat. Medic: „Există doar două aparate în tot atâtea spitale”

Chirurgia robotică aduce multe beneficii pacienților și medicilor care utilizează echipamentele. Din păcate, spitalele de stat nu dispun de astfel de platforme. La nivel național, doar două unități medicale de stat utilizează roboți pentru intervenții chirurgicale. Restul aparatelor sunt folosite de medicii care lucrează în spitale private.

La nivel național există 20 de platforme cu ajutorul cărora se poate face chirurgie robotică. Cele mai multe sunt utilizate în spitalele private. La stat, există doar două.

„În România există la ora actuală 20 de platforme Da Vinci. Din cei 20 care există la ora actuală în țara noastră, doar 2 sunt în sistemul public, restul sunt în spitalele private. Cei doi roboți din sistemul public sunt utilizați la Timișoara și la Iași. Dacă ne uităm pe numărul de intervenții realizate, anul acesta, undeva în urmă cu o lună, au fost efectuate 1500 de intervenții robotice în toată țara și targetul este să depășim 2000 de intervenții până la finalul anului. Din aceste 2000 de intervenții mai puțin de 100 se fac în sistemul public, restul se fac exclusiv în sistemul privat” susține dr. Decebal Fodor, medic specialist chirurgie generală, Doctor în Științe Medicale, la Spitalul Regina Maria din Brașov.

În alte state europene, vecine României, numărul intervențiilor chirurgicale realizate cu ajutorul platformelor robotice este mult mai mare. State precum Bulgaria, Grecia sau Ungaria au programe naționale prin care astfel de intervenții chirurgicale sunt decontate. În România, astfel de programe nu există încă.

„Zic că ar fi util să ne uităm ce se întâmplă în țările din jur pentru a înțelege ce se întâmplă în România. Anul trecut, în România s-au efectuat, la stat și la privat, așa cum am spus 1500 de operații cu ajutorul roboților. În Grecia, s-au efectuat aproape 3600 de intervenții robotice. În Bulgaria 2300,  în Ungaria 1700, iar în Cipru, o țară cu o populație mai mică decât cea a Bucureștiului, s-au efectuat 350 de intervenții. Și am întrebat și eu de unde diferența aceasta? Lucrurile sunt foarte simple. În toate aceste țări pe care le-am enumerat, decontarea este și din partea statului. Fie o decontare integrală, printr-un program național de decontare pentru chirurgia robotică, fie o decontare parțială. Din păcate, în România, la ora actuală, noi nu avem un program de chirurgie robotică funcțional. Și este trist că se întâmplă asta, pentru că sunt multe programe naționale care se desfășoară inclusiv în mediul privat și nu există un program de chirurgie robotică” mai spune dr. Decebal Fodor, medic specialist chirurgie generală, Doctor în Științe Medicale, la Spitalul Regina Maria din Brașov.

Categorii: Știri
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea