Chirurgia minim invazivă în afecţiunile ginecologice se utilizează sub 5%

Primul Congres Naţional de Chirurgie Minim Invazivă în Ginecologie şi al 8-lea Congres Internaţional al Asociaţiei Americane a Laparoscopiştilor Ginecologi (AAGL) are ca principal obiectiv noutăţile din domeniu şi pregătirea specialiştilor, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, conf.dr.Nicolae Suciu, preşedinte executiv al Societăţii Române de Chirurgie Minim Invazivă în Ginecologie şi AAGL.

Acesta a reliefat că acest tip de chirurgie, minim invazivă, în ginecologie se utilizează pentru toate patologiile.

La rândul său prof. dr. Gabriel Bănceanu preşedinte de onoare al Societăţii Române de Ginecologie a punctat că problemele care se ridică în prezent sunt costurile foarte ridicate ale aparatelor.
‘Chirurgia minim invazivă permite o recuperare foarte rapidă a pacientului, se reduc costurile cu spitalizarea, pacientul în 24 de ore sau 48 de ore poate pleca acasă, inciziile care se fac sunt mici. Aceste tehnici au fost introduse în România din anii ’90 printr-un program al Băncii Mondiale. Tehnicile minim invazive se utilizează în proporţie de 75% – 80% în afecţiunile ginecologice. În România, în prezent, laparoscopia se utilizează în procent de 3% – 5% ‘ a detaliat prof. dr. Bănceanu. Ministerul Sănătăţii are un program naţional privind tehnicile minim invazive prin intermediul căruia unităţile sanitare au fost dotate cu 45 de truse de laparoscopie, 22 dintre acestea fiind de nivel înalt, a spus conf. dr. Nicolae Suciu.

Dr. Linda Michels de la AAGL a făcut referire la faptul că în SUA, în patruzeci de ani, s-a ajuns ca 25% din operaţiile din sfera genitală să se efectueze laparoscopic.

Prima zi a reuniunii ştiinţifice este dedicată unei serii de cursuri susţinute de experţi americani şi români, pe teme de actualitate pentru chirurgia ginecologică minim invazivă: histeroscopia operatorie, tehnici avansate de laparoscopie în afecţiuni benigne şi maligne, chirurgie robotică, suturi laparoscopice intra şi extracorporale, histerectomia pe cale vaginală, uroginecologie.

În ultima zi a evenimentului a fost programată o dezbatere specială asupra tendinţelor actuale din medicina fetală iar la încheierea programului ştiinţific o sesiune live de chirurgie transmisă de la Spitalul Polizu (IOMC) Bucureşti.

”Sperăm ca parteneriatul profesional dintre Societatea Română de Chirurgie Minim Invazivă în Ginecologie şi AAGL va convinge tinerii medici de posibilitatea şi necesitatea de a practica şi în ţara noastră o medicină bazată pe dovezi, pe practica modernă, conform uzanţelor internaţionale”, a spus conf. univ. dr. Nicolae Suciu, preşedinte executiv al SRCMIG şi organizatorul reuniunii de la Bucureşti.

Acesta a arătat şi avantajele tehnicilor dezbătute în cadrul Congresului: ”Practica chirurgicală minim invazivă, ca un nou val în chirurgia modernă, are multiple beneficii, între care diagnosticul precoce, traumatismul operator redus, scurtarea perioadei de internare, reintegrarea socio-profesională rapidă, costurile reduse ale asistenţei medicale”.

Primul Congres Naţional de Chirurgie Minim Invazivă în Ginecologie şi al 9-lea Congres Internaţional al Asociaţiei Americane a Laparoscopiştilor Ginecologi se desfăşoară în perioada 27 – 30 iunie, la Palatul Parlamentului.

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea